La divisió dins del moviment independentista s'ha produït per totes bandes, tant per la d'aquells que aposten pel pacte i el diàleg amb l'Estat com per la dels que veuen en la unilateralitat l'única via possible per arribar a la independència. Aquest és el cas de Donec Perficiam, una plataforma fundada per set exsecretaris de l'Assemblea Nacional Catalana que, tot i haver abandonat l'entitat presidida per Elisenda Paluzie el novembre del 2020, encara es troba limitada a l'espera del registre de les associacions i federacions del Departament de Justícia.

Els set exsecretaris, Pep Fort, Lluís Torrent, Jordi RosetLluís Maynau, Àlex Roca, Esther Sancho i Laura Camp (tot i que aquesta darrera finalment no va acabar sumant-s'hi i es va quedar a l'ANC), als quals en un primer moment se'ls hi va adherir Albert Donaire -tot i que després no es va acabar unint al projecte perquè va sumar-se a Demòcrates-, volien que l'ANC demanés el vot exclusivament per les formacions que optessin explícitament per la unilateralitat.

Alguns dels exsecretaris de Donec Perficiam, que estaven a l'entitat quan Jordi Sànchez era el seu president, van adherir-se la crítica carta contra l'actual secretari general de Junts per haver dit que l'1-O tenia més intenció de forçar l'Estat a una negociació que d'aconseguir pròpiament la independència.

Jordi Sànchez / Julio Díaz

Jordi Sànchez va veure qüestionat el seu lideratge a Junts per les declaracions sobre l'1-O / Foto: Julio Díaz

Reneguen d'ERC, Junts i la CUP

La plataforma es defineix com a "unilateralista" i "octubrista" i, per aquest motiu, renega tant dels partits independentistes amb representació al Parlament, ERC, Junts i la CUP, com de l'Assemblea, a qui acusa de "fer la gara-gara" a les mateixes formacions.

I és que més enllà de la proposta que no va prosperar en el si de l'ANC, el president de Donec Perficiam, Pep Fort, ha aclarit a ElNacional.cat que si van abandonar l'entitat també va ser pel funcionament intern de l'entitat a l'hora de prendre decisions, el qual consideren lent i poc eficient.

donec perficiam - donec perficiam

El logotip de Donec Perficiam / Foto: Donec Perficiam

Fort és clar: amb els tres grans partits no hi ha res a fer i recorda que "l'1-O el va fer la gent, no els partits". Així doncs, l'objectiu de l'associació no és substituir l'Assemblea en la seva funció de "pressionar els partits", sinó "fer la feina", en el que s'entén com un agent de mobilització de la massa que prengui el rumb del procés. També vol unir els partits independentistes unilateralistes en una llista única, cosa que ja van intentar fer per a les eleccions del 14-F.

A tall d'exemple, l'associació va titllar de "nou engany" el pacte de Govern entre republicans i postconvergents, el qual, al seu parer, únicament té per objectiu "repartir-se les cadiretes". En aquest sentit, Fort ha assegurat que partits com Demòcrates i Solidaritat havien apostat per adherir-se a la llista unitària però que van acabar renunciant perquè es van vendre a les promeses de càrrecs de Junts.

Precisament la plataforma va rebre l'atenció dels mitjans quan va provocar l'última disputa entre ERC i Junts en l'anterior legislatura, en haver fet coincidir l'exvicepresident del Parlament Josep Costa (Junts) amb partits extraparlamentaris que els republicans consideren xenòfobs com el Front Nacional de Catalunya i Força Catalunya. La trobada es va produir en una reunió telemàtica que buscava formar una llista única independentista.

Josep Costa Vicepresident mesa JxCat - Sergi Alcazar

Josep Costa / Foto: Sergi Alcàzar

Latència unilateralista

Tot i que Donec Perficiam ja fa temps que es pronuncia sobre l'actualitat del procés, encara troba limitada la seva activitat a l'espera que el registre de les associacions i federacions de la Generalitat conclogui la seva inscripció, la qual està pagada des del passat 17 de maig.

Un cop el registre sigui efectiu, la plataforma té planejat fer tot tipus d'accions arreu del territori per tractar de calar entre la base independentista les idees que la via unilateral és l'única possible i que amb els partits independentistes que hi ha al Parlament no s'hi pot comptar per a res. Si bé el primer objectiu és el que persegueix l'ANC des que Elisenda Paluzie la presideix, el fet de renegar de les formacions és el que diferencia una organització i l'altra.

Elsa Artadi Gemma Geis Sergi Sabrià Dolors SabaterAuditori del Parlament de Catalunya investidura ERC CUP JUNTS / EFE

Líders d'ERC, CUP i Junts al Parlament / Foto: Efe

Un cop posada en marxa, l'associació també posarà en marxa el seu procés de creixement intern, el qual Fort assegura que ja és més gran que els actuals set exsecretaris. "Tenim molts suports i molts contactes que estan d'acord amb la nostra línia", ha afirmat. El cert és que només en el cas de la carta contra Sànchez, aquesta ja estava signada per una cinquantena d'exmembres de l'ANC d'arreu de Catalunya.

El nom, tota una declaració d'intencions

Un fet que pot demostrar que la plataforma "vol anar per feina" i està més determinada que la resta de l'independentisme és el nom escollit: Donec Perficiam, que significa 'fins a reeixir' o 'fins a aconseguir-ho'. 

Setge Barcelona Rafael Casanova

Quadre pintat per Antoni Estruch el 1909 per il·lustrar el setge de Barcelona de 1714

Va ser el lema de les Reials Guàrdies Catalanes, la guàrdia del pretendent austriacista a la Guerra de Successió Espanyola, que va acabar amb derrota catalana i la supressió de totes les institucions per part de la dinastia borbònica.

 

Imatge principal: Estelades en una acampada d'estudiants a la plaça Universitat per protestar contra la sentència del procés a l'octubre del 2019 / Foto: Sergi Alcàzar