L'Assemblea ha advertit ERC i Junts que la seva participació en l'espai de coordinació, consens i direcció estratègica col·legiada que consta en l'acord de Govern "no serà incondicional". "Un cop s'hagi constatat si hi ha una voluntat real de preparar el conjunt de la societat i les institucions per un procés d'independència, que inevitablement haurà de ser unilateral, les sòcies i socis votaran lliurement la permanència en aquest espai", ha anunciat l'entitat aquest dijous en un comunicat.

Ara bé, la voluntat de l'organització és coordinar-se amb el Consell per la República i treballar "per generar consensos entre els principals actors independentistes i definir els passos compartits en tots els àmbits d'actuació rellevants i necessaris -institucionals i socials- per culminar la independència de Catalunya".

El posicionament expressat va en la línia del full de ruta de l'entitat, que els socis votaran entre el 20 i el 26 de maig en la IX Assemblea General Ordinària. "La confrontació i les desobediències simultànies i persistents és el que canviarà la correlació de forces contra l'ocupant i permetrà que ens alliberem com a nació en la nostra lluita de causa justa. Això necessita una coordinació seriosa, clara, que ignori les amenaces de l'Estat i dels defensors de l'statu quo, que en faci acció de lluita i que multipliqui l'energia del moviment en cada acció de cada espai de confrontació", afirma el full de ruta.

Satisfacció amb l'acord, però és "insuficient"

Per altra banda, l'Assemblea també ha valorat l'acord de Govern i la investidura del republicà Pere Aragonès. Per un costat l'entitat es mostra satisfeta que avui es pugui celebrar una investidura que comptarà amb els vots afirmatius dels 74 diputats independentistes. "Un reflex de la majoria en nombre d'escons i vots assolits a les passades eleccions", diu.

Però per l'altre, veu l'acord de Govern firmat per ERC i Junts "insuficient, atès que no especifica el desplegament de punts clau per l'entitat com ho és la confrontació democràtica i determinada amb l'Estat espanyol. En reiterades ocasions, ha quedat demostrat que la negociació amb l'Estat espanyol ni funciona ni funcionarà. Cal que durant aquesta legislatura es facin les passes necessàries per assolir la independència", adverteix.

En aquest sentit, l'Assemblea recorda que "la victòria democràtica contra l'Estat espanyol, que va representar el referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre, va ser malmesa pel convenciment dels actors polítics que aquest referèndum podia ser un instrument per forçar l'Estat espanyol a negociar". "L'Assemblea es compromet a no permetre que es torni a cometre el mateix error. Per això, seguirà amb el compromís de transparència i lleialtat a la gent que sempre hi ha estat i que no ha fallat mai", conclou.

 

Imatge principal: la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie / Foto: Montse Giralt