_MG_1034

Sí, al final, resulta que es podia i s’ha pogut. El “¡sí se puede!” ha tenyit la nit electoral de color lila. En Comú Podem ha après la lliçó del 27S i aquesta nit ha obtingut un resultat històric a Catalunya. Amb 12 escons, la confluència de l’esquerra batejada com En Comú Podem i amb l’historiador Xavier Domènech al capdavant, s’ha imposat a Catalunya per davant d’ERC i de la nova marca convergent, Democràcia i Llibertat.

Una victòria que ha ajudat a situar com a tercera força la seva franquícia espanyola a tot l’Estat amb 69 escons. Les esquerres perifèriques han canviat el panorama de l'esquerra espanyola. El secret de l’èxit una combinació d’una bona campanya, una estratègia intel·ligent amb el referèndum, un candidat que ha superat les expectatives i el gran plus que ha suposat l’activa participació en la confluència de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Un de cada quatre votants

Els resultats, que superen amb escreix 900.000 vots, un 8,7% més que la segona força, l’ERC de Gabriel Rufián. Gairebé un de cada quatre votants a Catalunya, un 24,7%, ho ha fet per En Comú Podem. Una dada que ha posat en valor el mateix líder espanyol de Podem, Pablo Iglesias, i a la que ha afegit la victòria a Euskadi. “Aquesta nit ha quedat clar que Espanya és un Estat plurinacional”, ha proclamat Iglesias aplaudit pel públic congregat a la seu electoral que l’escoltava amb fruïció a través de dues pantalles gegants connectades amb TV3.

Domènech: "Hem guanyat, tenim la responsabilitat"

Mentre Joan Coscubiela ironitzava preguntant qui li havia robat la bandera del referèndum i Dolors Camats es preguntava què faria la CUP, ha sortit Xavier Domènech. El candidat d’En Comú Podem, pletòric, ha demanat tenir cura amb la “responsabilitat d’haver guanyat”. “Hi ha en aquest país i és ara una majoria social que canviï el que hem viscut fins ara, de retallades, privatitzacions i la manca de virtut pública, ho hem de fer des del catalanisme popular, des de la Catalunya mestissa”, ha exclamat. “A Catalunya ha guanyat el sí als drets socials, a la democràcia real i al referèndum", ha afegit. El cap de files de la confluència no s’ha quedat curt per carregar contar C’s. “El partit de l’Íbex 35 i dels poderosos ha begut oli, i ha begut oli gràcies a nosaltres!”, s’ha vantat. “Hem fet història i la tornarem a fer”, ha conclòs amb força.

Colau, el plus

Acabada la intervenció de Domènech ha estat el torn de la veritable ànima mater de la coalició: Ada Colau. “Orgull, orgull i orgull!”, ha estat la paraula més repetida de la seva intervenció vehement i eufòrica. I ha aprofitat per redecorar la seva fortalesa en el panorama polític català: “a partir d’ara nosaltres som els protagonistes per fer efectives les sobiranies”. Aquest 20D ha quedat clar que amb Colau, sí que es podia. I Pablo Iglesias ho va veure clar. Fotos: Sergi Alcàzar