Els comuns han vist amb bons ulls el discurs del republicà Roger Torrent, nou president del Parlament. Així ho han fet notar en acabar el parlament, quan els seus diputats s’han posat dempeus i han aplaudit juntament amb la majoria independentista. I així ho ha expressat el seu líder, Xavier Domènech, en acabar el ple de constitució de la cambra. “Esperem que sigui quelcom més que un discurs”, ha afirmat en roda de premsa.

En aquest sentit, el cap de llista de Catalunya en Comú-Podem ha valorat del discurs de Torrent que hagi parlat de mantenir i treballar per recuperar l’autogovern, de “respecte a tots i a la institució parlamentària”, de convivència, de reconciliació i de drets socials i de les dones. Sobre aquest últim punt, però, ha lamentat que entre els set membres de la nova Mesa hi hagi una sola dona, Alba Vergés (ERC). S’ha compromès a reformar el reglament per a canviar això.

Durant l’elecció de la Mesa, els comuns han optat per votar en blanc en tots els casos, després que no se’ls garantís la presència que van tenir la passada legislatura amb Joan Josep Nuet. No s’han situat en el bloc independentista, “perquè no estava gens clar el futur que li volien donar a la legislatura”; però tampoc a l’unionista, perquè “avui s’ha demostrat que la frustració, la impotència i les formes de fer política de Ciutadans no sumen ni amb els vots que tenien compromesos”. Han votat en blanc.