El president del grup parlamentari de Catalunya en Comú–Podem, Xavier Domènech, ha advertit al Govern que centrar la reunió amb el govern espanyol en l'autodeterminació és "no entendre com es construeix sobirania". Ho ha dit en una entrevista a l'ACN i amb la mirada posada a la trobada entre els presidents Pedro Sánchez i Quim Torra el 9 de juliol, ja que per Domènech dialogar no implica que una part assumeixi "l'agenda de l'altra".

En aquest context, el líder dels comuns ha apostat per superar el marc autonòmic i estatutari i, per fer-ho, ha defensat grans pactes i compromisos d'Estat. Per això ha avisat també als socialistes, i ha alertat que plantejar la reforma constitucional com a via única "posposa molt en el temps" la resolució del conflicte: "Si hi ha obertura real de la reforma de la Constitució, hi serem; però no considerem que la solució ara passi prioritàriament per una reforma constitucional", ha resolt.

Domènech fia a la reunió entre Torra i Sánchez "l'obertura d'una nova etapa de diàleg, negociacions i acord". I "hi ha camp per avançar", ha afegit el líder dels comuns. De fet, a la trobada del 9 de juliol, Domènech hi veu una prova de foc per establir una relació de confiança –"si és una reunió per fer la fotografia potser que ni la facin"- malgrat que hi hagi discrepàncies fermes entre els dos executius.

Per això defensa que Torra i Sánchez han d'aprofitar la data i parlar de "moltíssimes coses". I un primer gest que reclama al govern de Pedro Sánchez és sobre els presos polítics. Tot i defensar que haurien de sortir de la presó, Domènech en reclama com a mesura "urgent" el trasllat, que "no és un gest, és de justícia". També creu que s'ha de parlar de la recuperació de les lleis socials suspeses pel Tribunal Constitucional i de la "construcció de la hisenda pròpia". 

"Hem de començar a construir per poder decidir, no constantment pensant que un dia ho solucionarem tot", s'ha queixat Domènech en lamentar el "buit" polític l'endemà de la declaració de la república, el 27 d'octubre de l'any passat. "Potser que comencem a treballar d'una vegada en la construcció de sobiranies", ha insistit el líder dels comuns. També per abordar "millor" el dret a l'autodeterminació: "No només afrontar un sol tema, sinó tots", ha sentenciat. 

En qualsevol cas, el seu grup parlamentari espera que l'arribada de Torra i Sánchez als governs suposi avançar en "fets". "Portem massa temps perdent-nos en els gestos; [...] es pot estar més o menys esperançat, hi ha motius per tot, però hem de poder fer tot el que sigui possible perquè avanci", ha resolt.