El diputat d’En Comú Podem, Xavier Domènech, ha posat com a objectiu del nou partit que Els Comuns presentaran a la primavera, convertir-se en el gran referent polític de Catalunya, ocupant l’espai hegemònic que fins ara ha ocupat Convergència i Unió. “Hem de derrotar l’hegemonia neoliberal que es va fer forta a finals del segle passat i que ha impregnat la societat. Hem de crear l’hegemonia dels Comuns”, ha dit.

Domènech ha fet aquestes declaracions en un acte a l’Ateneu Barcelonès titulat “Reflexions per a una Catalunya en Comú”.

Qui sembla que serà l’arquitecte del nou partit i un dels seus líders, ha congregat a representants de diversos partits polítics -principalment de l’esquerra catalana- com ara l’alcaldessa de Barcelona i el seu segon, Ada Colau i Gerardo Pisarello, Joan Tardà (ERC), David Cid (ICV), Marta Ribas (PSC), Lluís Rabell (CSQP), Josep Téllez (CUP), Eva Granados, Imma Mayol, Raimundo Viejo, Ada Colau, Anna Gabriel i Mireia Vehí o l’economista Vicenç Navarro.

Estat propi

El discurs de Domènech ha estat més una dissertació en termes abstractes que no pas una conferència política amb un full de ruta concret. Al llarg de més d’una hora, ha evitat parlar d’independència, referèndums... cap terme vinculat a l’agenda política d’avui.  

Això sí, en clau nacional, ha criticat que la construcció del nou estat s'ha centrat en la construcció de les institucions i poc en termes de nació i ha reivindicat pensar en Catalunya "no com una nació-estat del segle XIX sinó com a una nació en xarxa del segle XXI".

“Som sobiranistes. De totes les sobiranies que hi ha en joc", ha proclamat davant unes 300 persones. Domènech ha afirmat que el nou subjecte polític ha de partir del catalanisme popular com a construcció autònoma, “no subordinat al catalanisme conservador", ha explicat en al·lusió crítica a l'extinta Convergència.

“Catalunya és una realitat mestissa i és aquí on hem de construir la realitat nacional”, ha apuntat.

“Tanquem un cicle, hem d’anar més enllà ja que ja hem fet història. En la confluència ha de ser més que el tot de la suma de les parts”, ha conclòs.