La "projecció" d'Ada Colau va "molt més enllà" de Barcelona i Catalunya, ha dit el líder i portaveu d'En Comú Podem (ECP) al Congrés, Xavier Domènech, aquest dilluns en ser preguntat si l'alcaldessa de Barcelona encapçalarà la llista d'aquesta confluència d'esquerres en unes eventuals eleccions catalanes. Domènech era a Madrid per recollir l'acta com a diputat al Congrés, amb els altres 11 diputats electes de la confluència. Estan convençuts que formaran grup propi i que mantindran el referèndum a Catalunya com a premissa fonamental i "irrenunciable" de la seva agenda.

Flors a Colau

Domènech ha anat encara més enllà: "A Colau la veig protagonitzant canvis a tots els nivells possibles. Es projecta també cap a Europa i pot fer fantàsticament bé tot el que es proposi, però qui s'ho ha de proposar i ha de tenir aquest debat és Barcelona en Comú (BeC)". El nou diputat, que és membre de l'executiva de BeC, ha assegurat que Colau ja "simbolitza i protagonitza un dels grans espais de canvi d'aquest país".

Aquest dissabte passat, el portaveu de Catalunya Sí que es Pot al Parlament i membre d’ICV, Joan Coscubiela, va advertir Colau que “el que hem de construir requereix més que els lideratges personals” i proposava dotar d'una única estructura estable i d'un programa a les confluències d'esquerres. "ECP, que és una alternativa de país, haurà d'iniciar un debat intern" per decidir si mantenen l'aliança en cas de noves eleccions. El debat ha de ser "ràpid però intens i molt democràtic", ha dit Domènech. ECP està formada per BeC, Podem, ICV i EUiA.

La CUP, no encara

Domènech no es planteja sumar nous actors com la CUP, però ha assenyalat que des del 2011 s'han donat "grans processos de confluència social". "A les confluències, com més actors hi participin, més riques són i millor construeixen alternatives. Però plantejar això ara mateix és avançar molts escenaris, perquè la CUP acaba de protagonitzar una decisió molt important a la seva història. Hem de veure què passa durant els propers dies", ha afegit. Sobre la decisió de la CUP de no facilitar la investidura d'Artur Mas, ha dit que ha "desbloquejat" la possibilitat d'"obrir oportunitats que el debat torni on ha de tornar", que és a parlar "de país i no de poder". "Estem esperançats. És cert que el que es va viure [el no a la investiudura] va ser gairebé una implosió, i que hi ha molta tensió al debat, però espero que en els propers dies tot pugui tornar al seu curs", ha afegit.

Coralitat

Domènech ha defensat la pluralitat de veus vinculades a Podem que es generaria al Congrés si tant ells com les candidatures de confluència de Galícia (En Marea) i del País Valencià (És el Moment) aconsegueixen grup propi: "La coralitat en democràcia no és dolenta".

"Aquesta idea que la governabilitat es garanteix amb pocs subjectes és el passat. El futur s'anomena pluralitat, s'anomena coralitat, s'anomena poder parlar de tot i que puguin parlar tots. Qui no assumeixi el futur, qui no assumeixi això, morirà", ha reivindicat. Alhora, ha reafirmat que els tres eixos que marcaran la feina d'ECP al Congrés són la lluita contra la desigualtat, acabar amb la corrupció i amb les portes giratòries i el reconeixement de la plurinacionalitat, que implica, entre d'altres coses, la celebració d'un referèndum a Catalunya. Sobre aquesta qüestió, Domenèch s'ha queixat dels socialistes. "De moment, del PSOE coneixem els nos. Ells posen això com a línia vermella no perquè realment sigui una línia vermella, sinó perquè la volen crear en el seu debat intern".