La creació del nou subjecte polític dels comuns es dificulta arrel de les diferències entre la proposta del portaveu de En Comú Podem al Congrés dels Diputats, Xavier Domènech, i el líder de Podem, Albano-Dante Fachin. Domènech ha defensat aquest divendres en roda de premsa al Col·legi de Periodistes que treballa per crear una llista d’integració que, al mateix temps, defensi el projecte en comú. En aquesta llista, segons ha defensat Domènech, que hi pugui estar “la gent de Podem és clau”.

Aquestes declaracions s’emmarquen en la possibilitat que Podem presenti una candidatura alternativa a la llista de Xavier Domènech. La formació que lidera Albano-Dante Fachin considera que la fórmula de llistes obertes que planteja Domènech no és adequada i per això plantegen crear una llista alternativa, oberta a les bases, i amb un sistema proporcional.

Davant això, Domènech ha defensat el model de les llistes obertes com una fórmula “impecable en termes democràtics”. “La gent decidirà si vol votar una llista o una altra i a qui vol votar de cada llista”, ha aclarit Domènech.

La llista que presentarà el líder dels comuns, segons ha assegurat, “integrarà les diferents sensibilitats”. “Si l’Albano volgués estar a la meva llista, estaria content”, ha afegit.

Més enllà del debat de les llistes, Domènech ha assegurat que “aquest espai és quelcom més gran que les identitats d’origen”. En aquest sentit, Domènech ha celebrat la participació en el procés per construir el nou subjecte polític de “els comuns” i ha assegurat que és un projecte “que genera il·lusió, esperança i la possibilitat de construir un país en comú que ens permeti deixar enrere el país del 3%”.

El 8 d’abril la formació celebrarà l’assemblea fundacional. Paral·lelament, s’inicia la fase per triar “els organismes que han de pilotar aquest nou espai polític” i que, previsiblement, disposarà d’una executiva, formada per unes 30 persones, i un consell nacional, compost per unes 120 persones.