Davant la situació excepcional, d’un debat d’investidura amb el candidat d’investidura empresonat en la vigília, els comuns han volgut fer pinya amb l’independentisme per denunciar la situació. “Crec que molt pocs viuen aquests moments sense dolor, que pensin que això és una solució  res”, ha assegurat Xavier Domènech aquest dissabte, durant la seva intervenció al ple del Parlament. “S’estan jutjant idees, no fets. No hi ha cap mena de justícia, sinó la voluntat d’apartar líders polítics i socials de la vida pública”, ha denunciat, llegint fragments de la interlocutòria del jutge Pablo Llarena.

En aquest sentit, els líders dels comuns ha reclamat la construcció d’àmplies majories contra la repressió, però també contra l’aplicació de l’article 155. Ha exigit un front democràtic que vagi des de la CUP fins al PSC, des d’Òmnium Cultural fins a Comissions Obreres. “La causa de la llibertat i la democràcia ens ha d’aplegar a tots des d’una amplíssima generositat”, ha defensat.

El president del grup de Catalunya En Comú Podem també ha exigit als partits independentistes que formin Govern. No obstant això, els ha reclamat que si no aconsegueixen cap acord ho diguin "clarament", perquè es puguin explorar "majories alternatives" per formar propostes "transversals, àmplies i progressistes".