Primera polèmica de la campanya. El cartell de Podemos té per objectiu simbolitzar la unió de la coalició barrejant diverses cares conegudes. Pablo Iglesias ocupa el centre del cartell i l'envolten Alberto Garzón (IU), Ada Colau (BComú), Mónica Oltra (Compromís) i altres líders de la formació com Íñigo Errejón, Carolina Bescansa i Irene Montero. Fins i tot s'hi pot veure el rostre de l'excap de l'Estat Major, Julio Rodríguez, que és el cap de llista per Almeria. 

Però, on és Xavier Domènech? I el cap de llista d'A la Valenciana;(Compromís-Podemos-EUPV), Joan Baldoví? I els candidats d'En Marea?

Segons el partit, el cartell està pensat per arribar a les circumscripcions on es presenta Unidos Podemos i no a les confluències, tot i presentar-ne figures simbòliques. A més, Iglesias ja va dir que la idea no era incloure una sola cara, sinó "una representació" coral de la coalició.

Ara bé. Colau i Oltra no són candidates a les eleccions, tot i que la primera tanca simbòlicament la llista d'En Comú Podem, i, en canvi, els caps de llista català, valencià i gallec de les confluències podemistes no hi apareixen.

Això sí. Val a tenir en compte, també, que Domènech no es presenta sota el paraigua d'Unidos Podemos, sinó amb la confluència catalana d'En Comú Podem, i és per això que a Catalunya s'hi podran veure més cartells amb la cara del líder de la confluència, que no pas el de la formació lila.

Així també ho ha dit ell mateix a RAC1, on ha explicat que ja ho van parlar amb Podemos i van quedar així, i ha justificat la seva absència amb l'argument que són dues candidatures diferents. "No té sentit que tu diguis que ets una candidatura catalana i apareguis en un cartell d’una estatal", ha posat de manifest, però ha volgut deixar clar que "això no significa que evidentment tenim una aliança profunda i la força de demostrar la força".

Pel que fa a En Marea, no hi apareix cap rostre conegut perquè no es van arribar a posar d'acord en qui havia de ser el referent a aparèixer al cartell electoral. Segons Europa Press, Podemos va demanar incloure l'alcalde de La Corunya, Xulio Ferreiro (Marea Atlántica), però van declinar la invitació.

Podria ser perquè En Marea és una coalició de Podemos Galícia, Esquerda Unida i Anova i el partit de l'alcalde no té una participació directa al 26-J. 

Polèmica a la xarxa

L'absència d'aquests rostres ja està començant a fer bullir les xarxes socials, que aglutinen comentaris en què carreguen contra la idea d'un país "plurinacional" perquè no apareixen els líders de les confluències.

Altres han aprofitat per agafar-s'ho amb ironia i fer broma amb l'absència de Domènech als diferents cartells de la formació liderada per Iglesias.

I hi ha qui ha carregat contra la idea que apareguin personatges que no es presenten com a candidats i els que si ho fan no hi surtin.

El somriure d'un país o dels pobles?

Un altre dels punts polèmics de la campanya és que, mentre Podemos estableix el seu eslògan de campanya sota la frase "El somriure d'un país", En Comú Podem anuncia l'acte de dissabte sota el títol "El somriure dels pobles".

Ara bé. Cal tenir en compte que aquest no és el lema de la candidatura de Domènech –és "Guanyem el canvi"–, només una manera de dibuixar la unitat de totes les confluències.

L'accent de Domènech

En un dels cartells també hi falta l'accent obert de la primera 'e' de Domènech. Ell mateix ja ha assegurat que ha estat un error ortogràfic que pot tenir qualsevol i que, de seguida, substituiran aquests cartells per uns de nous amb la falta corregida.