El portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, ha assegurat avui que el PSC li ha traslladat que les seves preguntes per a un eventual referèndum a Catalunya són "perfectament legals" i que "es poden fer dins de l'ordenament jurídic espanyol".

La proposta de consulta d'En Comú Podem l'encapçala la pregunta "Està d'acord que Catalunya sigui un Estat independent?", a la qual cosa els votants haurien de contestar amb 'sí' o 'no', després de la qual cosa marcarien una d'aquestes dues opcions: arribar a la independència pels "procediments legals pertinents" o bé a través d'una "reforma constitucional".

Converses discretes

Domènech ha sostingut que, en les seves converses discretes amb els socialistes catalans, aquests no només han "acceptat que aquestes preguntes són correctes", sinó que han admès que "apunten probablement a la solució" del conflicte Catalunya-Espanya.

En declaracions al Congrés, en les quals ha donat per acabades aquestes converses que ha mantingut en les últimes setmanes amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, el dirigent d'En Comú Podem ha confiat que, malgrat això, "aquestes converses i propostes puguin ser de futur".

Incapacitat del PSOE

Domènech, que això no obstant ha reconegut que el PSC té "una altra alternativa" per resoldre la crisi de Catalunya, en al·lusió a la proposta de reforma federal de la Constitució i nou Estatut que defensa el PSOE,  ha lamentat que aquesta posició estigui "marcada per la incapacitat del PSOE per afrontar els grans reptes" del país, un d'ells el conflicte territorial.

A menys d'una setmana que el Rei obri la seva última ronda de consultes i davant l'alta probabilitat que torni a haver-hi eleccions, Domènech ha donat per tancat el canal de diàleg amb Iceta, avalat en el seu moment pel líder del PSOE, Pedro Sánchez, i el de Podemos, Pablo iglesias: "No té molt sentit seguir aquest escenari de negociació més enllà del que vam fer", ha certificat.