La proposta de la CUP de crear una oficina independent per fiscalitzar els Mossos d'Esquadra ja ha generat les primeres reaccions. Va ser el diputat Xavier Pellicer qui va anunciar ahir diumenge en una entrevista a Catalunya Ràdio que una de les propostes que el seu grup portarà a la comissió d'estudi -que presidiran de la mà de la seva cap de files, Dolors Sabater- sobre el model policial a Catalunya serà constituir aquesta oficina.

Els anticapitalistes proposen a ERC, Junts i els comuns que, en paral·lel als "mecanismes interns d'investigació" que tenen els Mossos, s'obri "una via nova" de control independent sobre l'actuació dels agents que pugui "activar-se d'ofici".

PSC-Units: "Prendrem mal"

Des de Twitter, l'exconseller d'Interior i diputat de PSC-Units al Parlament, Ramon Espadaler, ha expressat el seu temor que ERC i Junts "es pleguin, una vegada més, als designis de la CUP" en la nova comissió d'estudi, que encara no s'ha constituït. "Prendrem mal si el Govern assumeix el dictat de la CUP en matèria de seguretat i policia amb l'objectiu que els voti els pressupostos", ha alertat el secretari general d'Units per Avançar.

Espadaler ha recalcat que el Cos dels Mossos d'Esquadra "està sotmès a un rigorós control extern per part de la unitat d'Assumptes Interns, que no depèn de la prefectura, sinó de la Direcció general de la Policia".

"Que ningú compti amb el grup parlamentari de PSC-Units per afeblir la policia", ha advertit Espadaler, després que uns 2.000 policies, segons la Guàrdia Urbana, es manifestessin aquest dissabte a Barcelona per exigir suport institucional i que s'acabi la utilització "partidista" de les forces de seguretat. 

Qui encara no s'ha pronunciat ha estat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, que ha evitat valorar aquesta proposta. Elena ha insistit que es tracta d'una proposta de la CUP que s'haurà de parlar en la comissió parlamentària sobre el model policial, sense que el conseller doni abans la seva opinió. D'altra banda, ha assegurat que empatitza amb el manifest de la protesta que mossos i policies locals van protagonitzar dissabte.

Elena ha manifestat que la comissió parlamentària sobre el model policial durarà un any i que ha de servir per parlar "amb serenitat" diversos temes sobre el model policial. Entre aquests, la creació de l'oficina per fiscalitzar els Mossos d'Esquadra que planteja la CUP. "Veurem com evoluciona", ha dit tel conseller sense voler mostrar el seu posicionament abans del debat.

 

Imatge principal: agents dels Mossos en el dispositiu que va blindar el Liceu per l'acte de Pedro Sánchez / Foto: Sergi Alcàzar