La darrera comissió de Cultura del Parlament abans de començar les vacances d'estiu no s'ha pogut celebrar. Així ho ha decidit la presidenta de la sessió, la diputada de la CUP-G Dolors Sabater, després que no s'hagi pogut garantir la participació telemàtica del diputat exiliat Lluís Puig. Precisament dimarts la Mesa del Parlament va acordar que s'ha de poder garantir la participació telemàtica en comissió malgrat que existeix un informe dels lletrats que planteja dubtes sobre aquesta qüestió, una decisió presa a la Mesa amb els vots a favor de Junts i la CUP, l'abstenció d'ERC i el vot en contra del PSC. Els republicans, es van abstenir d'acord amb l'informe dels lletrats, una decisió que va rebre crítiques per part de l'entorn de Junts per Catalunya.

"Com a presidenta de la comissió comunico que ens trobem en un petit atzucac", ha dit Sabater en l'inici de la seva intervenció on ha recordat que la Mesa del dia anterior va acordar la participació telemàtica. "La Mesa va prendre la decisió de mantenir la petició de Puig perquè es pugui facilitar la participació, però aquesta formalització no ha arribat en forma tècnica", ha explicat Sabater, que ha dit que com a presidenta ha pres la decisió de suspendre la sessió per no existir "les condicions democràtiques per fer efectiu el que va decidir la Mesa". Acte seguit, la Mesa de la Comissió de Cultura s'ha reunit i ha aprovat amb els vots de la majoria independentista la suspensió, mentre que el PSC ha votat en contra. En la seva intervenció posterior, Sabater ha considerat una "absoluta anomalia democràtica" que hi hagi un diputat votat pel poble de Catalunya que té els drets de representació política limitats per la persecució ideològica contra l'independentisme. 

Just fa dues setmanes el PSC va impedir en la sessió de la Comissió d'Afers Institucionals que l'exiliat participés telemàticament, una decisió presa pel president de la comissió, el socialista Jordi Terrades, que llavors va remetre la decisió sobre si pot participar o no de forma telemàtica a la Mesa del Parlament. La Mesa doncs es va reunir i va acordar facilitar aquesta opció. Durant el debat en la comissió de Cultura, la vicepresidenta socialista Sílvia Romero ha volgut manifestar la seva disconformitat amb l'acord pres per la Mesa en contra de l'informe elaborat pels serveis jurídics de la Cambra.

Les intervencions telemàtiques a les comissions del Parlament

En època de restriccions per covid, i d'acord amb el que va establir la Mesa, les comissions del Parlament es feien en format híbrid i hi podien intervenir diputats telemàticament. De fet, aquest format va permetre que el mateix Lluís Puig pogués participar a la CAI. Però les mesures contra la covid ara ja no estan vigents. Fora del període de restriccions per la pandèmia, només intervenen telemàticament a les comissions els compareixents però no diputats, que poden delegar el seu vot en un company de partit. En canvi, en les reunions de la Mesa del Parlament sí que hi ha hagut la participació telemàtica d'alguns dels membres. En aquest cas, la seva presència no pot ser substituïda per ningú perquè només poden formar part de la reunió els membres de la Mesa.