Nou capítol en el serial parlamentari sobre els drets de Lluís Puig. El diputat de Junts per Catalunya ha tornat a veure vulnerats els seus drets polítics aquest dijous després que el PSC impedís que l’exiliat participés telemàticament a la Comissió d’Afers Institucionals (CAI). Els socialistes catalans s’han rentat les mans i han traslladat a la Mesa del Parlament la decisió sobre si Puig pot intervenir de manera telemàtica en aquesta comissió. Ha estat el president de la CAI, el socialista Jordi Terrades, qui ha considerat que aquesta decisió no li pertoca prendre-la a la comissió. 

Aquest dimecres, el diputat de Junts exiliat va demanar formalment a la Mesa de la CAI que la sessió es fes en format híbrid (telemàtic i presencial) per poder-hi participar. "Puc seguir la CAI al Parlament però la seva Mesa no s'ha volgut mullar i deixar-me participar", ha lamentat Puig a Twitter, on ha penjat una fotografia del seu ordinador des d'on segueix la comissió a través de la web del Parlament. El diputat de Junts s'empara amb els articles 4 i 5 del reglament de la cambra catalana i argumenta que s'ha de facilitar la seva participació i "garantir" els seus drets com a diputat.

La solució de Junts per donar veu a Lluís Puig

La formació de Lluís Puig, Junts per Catalunya, ha trobat una manera de sortir del pas i poder-li donar veu a l’exiliat. Ha estat el diputat Salvador Vergés qui ha intervingut en aquesta comissió, però s’ha dedicat a repetir tot allò que li anava dictant Lluís Puig des d’un auricular, que ha pogut seguir la comissió des de Brussel·les, de manera telemàtica. “És un gran honor per a mi poder donar veu a la CAI en nom de tot el grup parlamentari de JxCat al conseller i diputat a l’exili Lluís Puig com un acte de defensa dels seus drets, de la gent que el va votar, i dels drets i llibertats de tot el poble de Catalunya”, ha dit el diputat Vergés, just abans que Puig li dictés tot allò que havia de dir en veu alta.

Les intervencions telemàtiques a les comissions del Parlament

En època de restriccions per covid, i d'acord amb el que va establir la Mesa, les comissions del Parlament es feien en format híbrid i hi podien intervenir diputats telemàticament. De fet, aquest format va permetre que el mateix Lluís Puig pogués participar a la CAI. Però les mesures contra la covid ara ja no estan vigents.

Fora del període de restriccions per la pandèmia, només intervenen telemàticament a les comissions els compareixents però no diputats, que poden delegar el seu vot en un company de partit. En canvi, en les reunions de la Mesa del Parlament sí que hi ha hagut la participació telemàtica d'alguns dels membres. En aquest cas, la seva presència no pot ser substituïda per ningú perquè només poden formar part de la reunió els membres de la Mesa.