La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, ha posat en dubte aquest dijous que el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, realment vulgui la independència de Catalunya. En una entrevista al programa Cafè d'Idees de La2 i Ràdio 4, Feliu ha parlat sobre les polèmiques declaracions de Rufián a TV3, en les quals titllava de "tarat" al president Carles Puigdemont per haver impulsat la declaració d'independència l'octubre de 2017. Les paraules del portaveu d'ERC al Congrés han generat una gran indignació a JxCat i ERC, que van ser desautoritzades pel president de la Generalitat, Pere Aragonès. La presidenta de l'ANC ha definit aquestes declaracions de "lamentables", a més ha assegurat que no són tan insignificants perquè mostren que "és el que està pensant el portaveu d'un partit polític que precisament és el que governa a Catalunya i que té la veu davant el Congrés". "Em preocupa que ara es minimitzi o es digui que va ser una bogeria. Rufián no ha dit res sobre això. S'ha disculpat, però com veu la independència? Pensa que es pot fer? Que només pot ser acordada?", s'ha preguntat.

Segons Feliu, aquestes paraules llancen "dubtes molt seriosos" que Rufián vulgui la independència, ja que "rient i posant-se d'aquesta manera ofensiva se li nota què pensa". "És greu que tinguem un representant al Congrés que posa sobre la declaració d'independència aquests dubtes, aquests riures i aquest menyspreu". Així ho ha expressat Feliu tot i que assegura que "segurament ERC no comparteix aquestes afirmacions" perquè immediatament les va desautoritzar. S'ha mostrat preocupada que Rufián finalment, "revisi la seva postura" amb un to despectiu, segons ella, i obri interrogants sobre la independència: "Vol dir que a partir d'ara no ho veu clar?.

No es reunirà amb Aragonès

Feliu ha admès que al llarg de la vida ha votat els tres partits independentistes (ERC, Junts i CUP) i que ara no milita en cap formació. En aquest sentit, ha dit que no està entre les seves prioritats reunir-se amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, tot i afegir que si el president la crida, hi anirà. I ha afirmat que li correspon al president demanar veure's amb entitats. Segons ha apuntat, l'ANC no està massa en la línia del Govern, que aposta per un diàleg que "no dona cap fruit". Feliu ha defensat que les línies de l'ANC estan "molt clares" i "gens polititzades". En la mateixa entrevista, ha parlat sobre el pacte del català i ha assegurat que la llei acordada entre ERC, Junts, PSC i comuns és "un retrocés en el reconeixement del català i un avenç del castellà". "Aquest acord no em sembla que vagi en la línia del procés d'independència", ha afegit. I és que, segons la presidenta de l'ANC, s'ha volgut fer consens "a tot preu" quan hi ha temes amb els quals considera que potser no hi ha consens. I ha afirmat que "s'ha de defensar el català sigui com sigui". Encara sobre el català a l'escola, Feliu ha demanat als partits que les "grans proclames independentistes" vagin acompanyades d'accions que demostrin que les proclames van de debò.