La consellera Dolors Bassa, una de les preses polítiques de l'1-O, ha manifestat en una entrevista al programa Cafè d'idees, que s'emet a la 2 i Ràdio4, que el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, "no va estar encertat" quan va recriminar al portaveu d'Unidas Podemos, Jaume Asens, que va massa a Waterloo. "Rufián no va estar encertat amb les paraules a Asens, o no les havia de dir. No sé per què ho va dir", ha indicat Bassa. "Malgrat tot, Rufián sap molt bé que l'exili és dur i que és complicat i que el que volem és que les persones exiliades tornin. De fet, ell té molta relació amb la nostra secretària general, la Marta Rovira, i és una persona exiliada. Per tant no crec que la intenció fos anar contra l'exili. No sé per què ho va dir", ha afegit.

Rufián va llançar l'exabrupte a finals de maig contra Asens, i de passada contra els exiliats, després que aquest li va retreure que relacionés els podemites amb el CatalanGate. En una dura rèplica al Congrés, Rufián va recordar el suport que va donar l'exprimer ministre francès i regidor Manuel Valls a Ada Colau perquè repetís d'alcaldessa de Barcelona. "Ja n’hi ha prou, Jaume, de trencar ponts amb ERC”, va indicar. I, abans d'abandonar la tribuna, va reblar en to despectiu: “Deixa d’anar tant a Waterloo, vinga!”. La frase va ser aplaudida ostensiblement pels diputats d'ERC.

L'afirmació de Rufián va provocar curiositat perquè just la setmana anterior el president de la Generalitat, Pere Aragonès, es va reunir amb el president Carles Puigdemont a Brussel·les, durant una visita que va fer a eurodiputats.

Gabriel Rufián va criticar al Congrés “la màfia” que representa l’estat espanyol i l'“olor de tancat” que fa aquest país. Per la seva banda, en el mateix debat la líder de Junts al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, va carregar contra el president del govern espanyol, per tractar “d’estúpids” els espiats en el CatalanGate. En la seva intervenció durant el ple per tractar l’espionatge a líders independentistes, Nogueras va lamentar que el cap de l’Executiu no donés cap mena d’explicació convincent sobre Pegasus davant dels parlamentaris. Bona part del discurs de Sánchez es va centrar a denunciar la corrupció del PP, com una manera de dir que durant l’etapa de Mariano Rajoy l’Estat va patir un govern més antidemocràtic.