Ha estat la més matinera i l'última de comparèixer. Dolors Bassa ha confessat que ser avui al Parlament "no és fàcil" i ha descrit una barreja de "sentiments contraposats: el neguit i l'impacte emocional i psicològic pels records viscuts aquí i el plaer de poder compartir la nostra veu amb vosaltres a la seu de la sobirania nacional". Malgrat tot, i empassant saliva, ha agraït "l'oportunitat de poder-se explciar després d'un llarg silenci forçat". 

Feta la prèvia, l'exconsellera ha aparcat l'emoció per fer una exposició concisa sobre els efectes que va tenir el 155 en el desplegament de les polítiques socials empreses pel seu departament, el de Treball, Afers Socials i Família. "El 155 va afectar tota la ciutadania catalana, fos independentista o unionista", ha assenyalat. És precisament per això, perquè més enllà de cessar el govern la intervenció de la Generalitat "va posar en risc la cohesió social i la igualtat d'oportunitats", que ha retret al "govern Rajoy, al PSOE i a Cs" la "irresponsabilitat" de "posar en risc el benestar de la ciutadania per un rèdit electoral". "És imperdonable", ha sentenciat, alhora que ha reclamat a "les formacions que van fer seguidisme del 155" que hi reflexionin. "Cap polític que representi els catalans s'hauria d'alegrar del patiment de les seves entitats", ha conclòs. 

Estirada d'orelles als companys de files

En la línia de Turull i Forn, ha aprofitat per estirar les orelles als seus companys de files, després que la guerra oberta entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana esclatés fa unes hores davant de tots els mitjans de comunicació. "Ara no ens calen baralles ni batalles de postureig, és el moment del diàleg i d’avançar dia a dia", els ha recordat. 

La cruesa de la presó

Fidel a la seva trajectòria, Bassa ha deixat clar que "no hi haurà ni tribunals ni anys de presó" que l'allunyin del seu compromís en la lluita "per totes les conquestes socials, laborals i nacionals del nostre país". 

Amb tot, no ha amagat la cara més crua de la presó. "Dista molt de ser una comunitat saludable", ha subratllat. I ha enumerat tots els problemes de salut que han patit tant ella com la resta de presos independentistes en la seva etapa entre reixes. "Tots hem patit somatitzacions". Al llarg dels més de 700 dies privada de llibertat, Bassa s'ha trencat el peu, un dit i s'ha fet un tall important a la cara. També ha narrat com els seus excompanys de govern han sofert dolorosos herpes que no els han permès sortir de la cel·la i com tots ells han patit problemes odontològics. 

"Fa molt mal quan sentim de quina manera es banalitza la paraula presó, estem forts, és veritat, però sapigueu que tot això ens afecta dia a dia", ha afirmat, tot deixant clar que "l'empresonament comporta un risc per a la salut física i mental de les persones i les seves famílies".