El ple del Senat ha reprovat avui amb la majoria absoluta del PP a la ministra de Justícia, Dolores Delgado, per "mentir" i per haver intentat "abandonar" el jutge d'instrucció del cas de l'1-O, Pablo Llarena, davant de la demanda presentada a Bèlgica pel president Puigdemont i els seus consellers a l'exili.

Al PP s'han sumat els vots de Ciutadans i Foro Asturias, després d'un debat en el que s'han succeït les crítiques a Delgado per la seva relació amb l'excomissari José Villarejo, a presó pel cas Tándem.

Crits de "dimissió" del PP

Delgado, a més, s'ha sotmès a la sessió de control de la Cambra Alta espanyola. En la primera pregunta de la sessió, sobre un possible indult als presos polítics per rebel·lió o sedició, Delgado no ha volgut entrar en la polèmica sobre els enregistraments del dinar compartit amb l'excomissari José Villarejo. Durant la intervenció de Delgado, els senadors del PP han esbroncat la ministra amb crits de "dimissió" des de la seva bancada.

Després de la pregunta formulada per Esther Muñoz (PP), el president del Senat, Pío García-Escudero, ha hagut de manar callar alguns dels senadors, davant dels crits de "dimissió" que es van sentir des de les bancades populars i l'esvalot que s'ha generat a l'hemicicle.

Muñoz s'ha adreçat en nombroses ocasions a Delgado dient-li "encara ministra", l'ha acusat de mentir, i ha finalitzat la seva intervenció instant Delgado que "dimiteixi ja" i no esperi a la seva reprovació, que es votarà aquesta tarda en el Senat a instàncies dels 'populars'.

Prim, per la seva part, no ha entrat a respondre a les acusacions de Muñoz, a la qual ha replicat dient-li "encara portaveu de Justícia del PP", i li ha dit que no contestarà a les seves afirmacions "perquè no ho mereix". La ministra s'ha limitat a contestar a la pregunta de Muñoz, sobre un possible indult als presos per rebel·lió o sedició, que el govern espanyol ha respectat "escrupolosament" la independència judicial, i és l'anterior Executiu del PP el que ha intentat interferir en el poder judicial "sistemàticament".

Durant la seva resposta la ministra ha negat l'existència de cap "pacte" amb els independentistes i ha afirmat que el govern espanyol "no ha donat una sola instrucció a cap fiscal, no ha cridat a cap jutge" i ha respectat sempre la independència judicial i l'autonomia del ministeri fiscal.

A més, ha explicat que l'indult està regulat en una llei de 1870 i requereix tot un procés abans del portar-lo al Consell de Ministres, ja que és una "prerrogativa" de l'Executiu i en funció que es presentin o no els requisits de justícia i equitat "es concedeix o no es concedeix".