El PSOE ha fet arribar a les seves agrupacions territorials un argumentari per replicar a les mocions de reprovació al rei, Felip VI, que IU està presentant als ajuntaments d'arreu de l'Estat. “No és majoritària”, “no és viable” i “no és el moment”, són els arguments al voltant dels quals es va trenant el text, al qual ha tingut accés El Nacional, per explicar la negativa socialista a reprovar la monarquia espanyola.

No és el moment” per a la moció, segons el document intern, perquè coincideix amb “la campanya del sobiranisme català contra la monarquia” que, a més, és “un atac a l’Estat” i no una iniciativa de regeneració, s’assegura a l’argumentari.

 

“Aprovar aquesta moció seria en darrera instància enfortir la campanya sobiranista, afegint-hi una crisi política a la crisi territorial”, sentencia el text. No només això, tanca files amb el discurs del monarca posterior a l’1-O i assegura: “Un president de la República no hauria pronunciat, necessàriament, un discurs diferent del de Felip VI”.

No és el lloc” per reprovar la monarquia perquè els ajuntaments no tenen competència i seria un “brindis al sol” que obrirà un enfrontament amb les Corts i “restaria temps per debatre polítiques municipals”.

“El PSOE és l’esquerra que fa possibles les grans transformacions socials i que no s’atura en debats o peticions impossibles que només porten a la frustració i a la crisi política”, assegura el document, que contraposa aquestes propostes amb la sanitat universal, el salari mínim i les pensions.

No és majoritari”, afegeix. “Encara que la imatge del monarca s’ha vist afectada els darrers anys, els espanyols aproven la gestió del cap d’Estat”, segons el text, que recull una enquesta de GAD3 d’on es desprèn que tot just un 37% dels espanyols demanen l’abolició de la monarquia mentre que el 75% aproven Felip VI. És a dir, que no té sentit plantejar una reforma que no conciti el suport de la societat.

“L’existència de la monarquia no té a veure amb la qualitat democràtica”, proclama tot recordant que hi ha països monàrquics molt democràtics i repúbliques autoritàries o amb democràcia de baixa qualitat.

Reforma de la Constitució

Que “no és viable” s’argumenta recordant tot el recorregut que ha de transitar qualsevol iniciativa de reforma de la Constitució. El text afirma que no existeix avui dia la majoria de dos terços a favor del Congrés i el Senat que requereix aquesta reforma i que impulsar un canvi constitucional inviable crea “frustració col·lectivacom ha succeït a Catalunya amb el procés sobiranista.

Igualment, no és viable un referèndum previ, segons l’argumentari del PSOE, atès que així ho ha dictat el TC. Com tampoc és factible una comissió d’investigació relativa al rei emèrit Joan Carles I, atesa la inviolabilitat de la seva figura en el moment en què es van produir els fets denunciats.

Davant de tot plegat, els regidors socialistes no tenen més alternativa que votar en contra de les mocions d'IU. Però d'arguments no els faltaran. Això sí, s’obre la porta a votar el primer punt de la moció, sobre la reforma del Codi Penal pel que fa als delictes d’ofensa als sentiments religiosos i injúries a la corona.