L'Audiència Nacional ha absolt el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, i tota la cúpula d'Interior per l'1-O amb la divisió dels magistrats de la sala. Només la seva presidenta, Concepción Espejel, pretenia castigar-los amb el delicte més dur de sedició, però finalment, la sentència ha desvinculat clarament el cos dels Mossos d'Esquadra de l'estratègia independentista del Govern i deixa amb un gran interrogant la situació de Joaquim Forn, ex conseller d'Interior, condemnat per sedició per instrumentalitzar el cos contra els poders de l'estat espanyol.

Aquesta és la sentència de l'Audiència Nacional:

 

Els magistrats Ramón Saéz y Francisco Vieira consideren que no ha quedat acreditat que els acusats "haguessin tractat d'impedir o dificultar el compliment de les resolucions del Tribunal Constitucional, del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya o de la Fiscalia Superior de la Comunitat Autònoma" ni que s'haguessin posat d'acord amb qui lideraven el procés independentista o que haguessin donat suport els seus actes propiciant la passivitat de la policia autonòmica.

La resolució explica que no hi ha cap element incriminatori, resultat de la prova, que reveli un acord entre els acusats per constituir-se en instrument del procés independentista i posar l'aparell policial dependent de la Generalitat al seu servei, ni tampoc entre els acusats, o algun d'ells, i les persones condemnades en el judici davant del Tribunal Suprem com a coautors del delicte de sedició o amb altres organitzadors de la preparació i execució del referèndum.

La Fiscalia, en contra

L'absolució és un cop de puny a la Fiscalia i als seus arguments que no han pogut aguantar l'acusació, ni tant sols de desobediència. La Fiscalia demanava una condemna de 10 anys de presó per Trapero, Soler i Puig i de 4 anys per Laplana per delicte de sedició i va oferir com a qualificació alternativa la de delicte de desobediència pel qual se sol·licitava la imposició de penes de multa i inhabilitació per 1 any.

Ara, davant la decisió contrària dels magistrats, el Ministeri Públic recorrerà amb tota probabilitat la sentència.  En una breu nota als mitjans, el Fiscal en cap de l'Audiència Nacional, Miguel Angel Carballo, el promotor de tota l'acusació del procés independentista, diu que "un cop estudiada la sentència" es valorarà "si és oportú o no" presentar el recurs. Fins ara la Fiscalia ha recorregut totes les resolucions judicials relacionades amb el procés que li han anat a la contra. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat