L'Audiència Nacional ha absolt el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, i tota la cúpula d'Interior per l'1-O. Tot i això, la sentència no ha comptat amb la unanimitat dels magistrats de la sala: la seva presidenta, Concepción Espejel, pretenia castigar-los amb el delicte més dur de sedició i ha fet un vot particular.

La sentència final ha desvinculat clarament el cos dels Mossos d'Esquadra de l'estratègia independentista del Govern i deixa en un gran interrogant la situació de Joaquim Forn, exconseller d'Interior, condemnat per sedició per instrumentalitzar el cos contra els poders de l'estat espanyol.

Els altres magistrats, Ramón Sáez i Francisco Vieira, consideren que no ha quedat acreditat que els acusats "haguessin tractat d'impedir o dificultar el compliment de les resolucions del Tribunal Constitucional, del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya o de la Fiscalia Superior de la Comunitat Autònoma" ni que s'haguessin posat d'acord amb qui liderava el procés independentista o que haguessin donat suport als seus actes propiciant la passivitat de la policia autonòmica.

Però Espejel s'ha mostrat en desacord amb aquests arguments i ha emès un vot particular

 

La Fiscalia, també en contra

L'absolució és un cop de puny a la Fiscalia i als seus arguments, que no han pogut aguantar l'acusació, ni tan sols de desobediència. La Fiscalia demanava una condemna de deu anys de presó per a Trapero, Soler i Puig i de quatre anys per a Laplana per delicte de sedició i va oferir com a qualificació alternativa la del delicte de desobediència, pel qual se sol·licitava la imposició de penes de multa i inhabilitació per un any.

Ara, davant la decisió contrària dels magistrats, el ministeri públic recorrerà amb tota probabilitat la sentència. En una breu nota als mitjans, el fiscal en cap de l'Audiència Nacional, Miguel Angel Carballo, el promotor de tota l'acusació del procés independentista, diu que "un cop estudiada la sentència", es valorarà "si és oportú o no" presentar el recurs. Fins ara la Fiscalia ha recorregut totes les resolucions judicials relacionades amb el procés que li han anat a la contra.