Més acusacions contra joves anònims. L’Audiència de Lleida jutjarà divuit joves, a qui la Fiscalia demana penes d’entre 3 anys i 5 mesos i 8 anys i 3 mesos de presó per haver participat en aldarulls que es van viure en la capital del Segrià -com a altres ciutats, especialment a Barcelona i Girona- la nit del 18 d’octubre del 2019 en les protestes contra la sentència del Tribunal Suprem als líders independentistes catalans, segons ha informat aquest dimecres l’ACN. La Fiscalia acusa les 18 persones dels delictes de desordres públics i atemptat contra l'autoritat, mentre que a 11 d'ells els acusa també d'un delicte de danys amb incendi i a un li afegeix un delicte de robatori amb força.

El tribunal de l’Audiència de Lleida, que jutjarà els divuit acusats, encara no ha assenyalat la data del judici. La causa ha estat investigada pel titular del jutjat d'instrucció 3 de Lleida, que ha demanat als advocats dels acusats que formulin ara els escrits de defensa, i ha dictat l’obertura del judici oral contra els joves.

La Generalitat exerceix d’acusació

A més de les penes de presó, el ministeri públic sol·licita multes de 5.400 euros per a 9 d'ells. En aquest cas, la Generalitat exerceix d'acusació, tot i que el Govern va indicar que retiraria les seves acusacions sempre que no hi hagués cap agent dels Mossos o funcionari ferit. En concret, la lletrada de la Generalitat sol·licita condemnes d'un any i mig de presó per a 16 d'ells per atemptat contra l'autoritat i dos anys i mig de presó i una multa de 3.600 euros per als altres dos, també acusats de danys.

A més, en la interlocutòria, el jutge demana que els 18 acusats ingressin una fiança de 47.895 euros per fer front a possibles responsabilitats civils. De moment, la fiscalia demana que s'indemnitzi amb 6.852 euros la Paeria pels contenidors cremats; a la parròquia Sant Francesc amb 3.625 euros; al Bisbat de Lleida o a l'agrupació ilerdenca de pessebristes amb 1.422 euros pels danys a la capella de Sant Jaume; a l'entitat ONCE amb 17.671 euros, a la botiga Party Fiesta amb 3.829 euros, i a Caixabank amb 6.685 pels danys en dues sucursals.

Així mateix, el ministeri públic demana que es valori en sentència la quantitat d'altres indemnitzacions; concretament pels danys ocasionats a vehicles policials, a l'edifici de la Paeria i a l'edifici de la plaça Sant Francesc, pels danys a un vehicle municipal, a Banc Sabadell pels danys en unes oficines i a 4 Mossos d'Esquadra que van resultar ferits.

En presó provisional

La Plataforma Antirepressiva de Ponent recorda que quatre dels encausats van estar gairebé un mes en presó provisional i que "no són els únics represaliats de la setmana postsentència", sinó que n'hi ha molts més que estan a l'espera dels escrits d'acusació i del judici. En un comunicat, la Plataforma afirma que aquells dies van ser un "exemple de lluita a seguir, per plantar cara a l'Estat espanyol i la seva repressió ferotge" i es posen a disposició dels encausats per organitzar una campanya de suport a tots ells, sense distincions, ja que "l'Estat tampoc les fa a l'hora d'exercir la repressió contra aquells que -sosté- lluitem dia rere dia contra les injustícies i per conquerir els nostres drets i llibertats democràtiques". Les protestes contra la sentència del procés es van apoderar diverses nits de les principals ciutats catalanes, on es van registrar força destrosses i un centenar de persones detingudes. Els primers judicis i condemnes han estat a Girona.

A la foto principal, un carrer dels voltants de la plaça d'Urquinaona de Barcelona, en les protestes del 18 d'octubre de 2019. /Foto: Sergi Alcàzar