A partir d'avui divorciar-se a Catalunya serà més barat si no es tenen fills o si ja són majors d'edat. El Parlament agilitzarà les separacions amistoses per aquestes parelles i aprovarà avui la bonificació de l’impost d’actes jurídics documentats.

Ho presentarà el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, presentarà al ple un projecte de llei de modificacions urgents en matèria tributària, que inclou l’actualització de quatre impostos. L'apartat de la llei relacionat amb els divorcis servirà per "descongestionar els jutjats de família potenciant la via notarial".

Amb això es preveu aprovar la bonificació sobre les escriptures públiques de separació o divorci, o extinció de la parella de fet, quan s’oficialitza davant de notari. És a dir, s'elimina l'impost que va entrar en vigor l'any passat i que autoritzava els notaris a firmar divorcis sense haver de passar per la via judicial. 

Menys divorcis que el 2015

L'any passat es van divorciar a Catalunya 18.062 matrimonis, que representa un descens del 3,6% respecte al 2014, segons l’Estadística de Nul·litats, Separacions i Divorcis de l’INE. D’aquests, 15.428 parelles havien estat almenys cinc anys casats i, d’aquests, 5.401 (28,6%) en feia 20 anys o més.

Pel que fa al nombre de fills, 8.017 no tenien descendència i 8.519 tenien fills menors d’edat. D’altra banda, es van registrar 785 separacions, un 4,04% menys que l’any anterior. Del total, 497 tenien fills, mentre que, quant a la durada, la majoria havien estat casats 10 anys o més. Sumant el nombre de divorcis, separacions i nul·litats (52), Catalunya en va registrar 18.898, un 3,5% menys que l’any anterior.