Pocs països generen tanta crispació i divisió en la societat catalana (i segurament espanyola) com és el cas de Cuba. El règim polític del país i la situació de protestes i revoltes que viu aquests darrers dies ha provocat tot tipus de reaccions entre ciutadans i alguns partits, que ràpidament s'han afanyat a posicionar-se d'acord amb el seu dogma polític.

Tot això s'ha traduït, de moment, en dues petites manifestacions -una a favor del règim i l'altra en contra- que s'han produït aquest dilluns al migdia davant del consolat del país caribeny a Barcelona. Totes dues han ajuntat una vintena de persones cadascuna i han estat separades per un cordó de Mossos d'Esquadra.

Els favorables al règim cubà han demanat la fi del bloqueig econòmic de l'illa, han reivindicat el govern de Miguel Díaz-Canel i la revolució castrista, i han assegurat que els contraris al règim estan "pagats per la CIA i els Estats Units". També han denunciat que el país pateix dècades de "desestabilització" per part de "grupuscles terroristes".

Per altra banda, els contraris al règim han reivindicat les manifestacions que es van viure diumenge passat a l'illa per demanar la fi del règim castrista i han assegurat que hi ha mancança de medicaments i aliments. També han titllat el règim i el seu president, Miguel Díaz-Canel, d'"assassí".

Els partits es posicionen

Alguns dels partits que formen l'arc parlamentari també s'han pronunciat sobre la situació a l'illa. Un dels que ho han fet amb més contundència ha estat la CUP. De fet, els anticapitalistes són els que han convocat a manifestar-se davant del consolat. "Contra els intents de l'imperialisme de desestabilització a Cuba per sotmetre-la als seus interessos. Cuba, compta amb mi", han reivindicat.

cup TUIT

També el líder d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián, ha mostrat implícitament el seu suport al règim contrastant la presència de la situació a Cuba als mitjans espanyols amb la de la Colòmbia. "Avui a Colòmbia s'assassina un manifestant cada 36h en les protestes contra el Govern i avui s'ha sabut que Joan Carles I es va enriquir amb venda d'armament durant 40 anys. Però a tu avui t'informaran fins i tot de la talla de sabatilles dels manifestants a Cuba", ha tuitejat.

TUIT gabriel rufian

Per contra, el PP de Barcelona ha donat suport a la protesta contra el règim i ha reclamat "llibertat per a Cuba i el poble cubà". "Tot el nostre suport en aquesta lluita per derrotar el comunisme. Pàtria i vida!", han reivindicat.

pp TUIT

També Vox ha mostrat el seu suport a les protestes que s'estan vivint aquests dies a l'illa caribenya. "Tot el nostre suport al valent poble cubà en la seva lluita contra la tirania castrista. Defensar la llibertat de Cuba és defensar la llibertat de tota la Iberosfera, també d'Espanya. A baix la dictadura! Visca Cuba lliure de comunistes!", ha exclamat el portaveu nacional de Vox, Jorge Buxadé.

 

Imatge principal: manifestants contra el règim cubà davant del consolat del país caribeny a Barcelona / Foto: @pp_bcn