Després d'unes quantes desfetes electorals, el projecte amortitzat i l'electorat migrant a altres formacions, Ciutadans està pràcticament extint i tocat de mort. Al Parlament de Catalunya encara conserven sis diputats, vestigis de les eleccions del 2021, però les enquestes no els són gens favorables i tot apunta que quedaran fora de l'hemicicle a partir de les eleccions catalanes del pròxim 12 de maig. Per a evitar quedar fora de les institucions, la direcció estatal del partit, ara encapçalada per Adrián Vázquez, ja treballa en una coalició o fusió amb el PP. Segons publica aquest dimecres El Mundo, la cúpula del partit taronja ja negocia amb la secretària general del PP, Cuca Gamarra. L'escull, però, és la negativa de la branca catalana de Ciutadans, encapçalada per Carlos Carrizosa, a fer desaparèixer les sigles del partit.

Segons indica el diari citat, la direcció de Ciutadans a Catalunya no accepta una fusió amb el PP que dilueixi les sigles de C's, sinó que reclamen una plataforma electoral conjunta, tot i acceptar que sigui el PP qui porti la veu cantant, i amb un altre nom que no siguin les sigles populars. Una opció que no agradaria a la direcció estatal, ja que avisen que aquesta posició pot posar en perill l'acord: "O arribem a un acord amb el PP o el 13 de maig tanquem" alerten fonts de la direcció nacional a El Mundo. Unes fonts que assenyalen que hi ha un debat intern dins del partit entre "exquisits" i "resistents" més pragmàtics en un context electoral en el qual no s'ho poden permetre.

El PP veuria amb bons ulls la integració de C's, perquè podrien presentar-se com a un espai "constitucionalista" entre els partits que han pactat l'amnistia i Vox que, diuen, atraurien persones rellevants de la societat civil no catalanistes i obriria la porta al fet que figures d'aquest espai, com Albert Rivera o Inés Arrimadas, amb el pes electoral que han tingut a Catalunya en el seu moment, s'afegissin a donar suport simbòlic a la proposta.

Carrizosa vol una coalició i mantenir les sigles

El líder de Ciutadans, Carlos Carrizosa, va explicar aquest dimarts que estan en negociacions amb el PP per concórrer junts les eleccions catalanes. En una entrevista a la SER, va assegurar que aquesta candidatura seria "molt bona i gran per al constitucionalisme". "És molt positiu per a Catalunya tenir una candidatura que vulgui capgirar la política catalana dels darrers anys", ha insistit. Carrizosa ha dit que ara "la pilota és a la teulada del PP" i ha remarcat que seria una coalició, "en cap cas una integració". Sobre el candidat, el de C's ha afirmat que encara "no ha arribat el moment de parlar de persones". I, preguntat per la marca, ha dit que "és imprescindible que hi hagi presència de tots dos partits".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!