El secretari general de Pau i Convivència del Govern Basc, Jonan Fernández, ha declarat avui que "les informacions que es van filtrant del que es produirà en les properes setmanes o mesos, semblen apuntar" que ETA es dissoldrà de forma unilateral, clara, definitiva i irrevocable.

Jonan fernandez euskadi irratia

Jonan Fernández. Foto: Euskadi Irratia.

Fernández ha declarat que la dissolució "ha de fer-se sense contrapartides, ser clara i rotunda en els seus termes i, finalment, ha de ser una vegada per sempre i irreversible". "Tant de bo sigui així -ha exclamat-, perquè si és així haurem fet un altre pas necessari i important al camí del final definitiu de la violència i de construcció de la convivència". Fernández s'ha expressat en aquests termes en declaracions a Ràdio Euskadi amb motiu de la commemoració avui a Baiona (França) de l'aniversari del lliurament de les armes i explosius d'ETA a la Policia i a la Justícia francesa.

Aprovat a França, suspens a Espanya

Fernández ha valorat també el canvi de política penitenciària del Govern francès cap als presos de la banda terrorista empresonats al seu territori perquè "indica l'inici d'un camí diferent i, perquè, en contrast amb la falta de receptivitat del Govern espanyol, aquest gir és important".
Ha revelat que "de diàleg (del Govern Basc) amb el Govern espanyol (en matèria de política penitenciària) sempre n'hi ha, però que el no hi ha de moment és receptivitat i això és una pena perquè és difícil d'entendre que el Govern espanyol no escolti les peticions que la gran majoria de la societat basca i de les seves institucions fem en relació amb la seva política penitenciària".
Fernández ha opinat, finalment, que "el relat o la memòria sobre allò que va passar a Euskadi en els últims 40 anys té una importància gran però no té gaire relació amb el futur de la convivència".