La percepció de la corrupció en l'Estat deixa Espanya als nivells d'Estònia i Xipre. És el que es desprèn d'un estudi de Transparència Internacional, que situa Espanya com el país europeu que més ha empitjorat en els últims temps: se situa entre els llocs 42 i 45 de 180 països de tot el món.

Espanya encadena així dues jornades amb males notícies pel que es refereix als drets i les llibertats. Ahir, Amnistia Internacional va alertar que s'haurien vulnerat els drets humans bàsics l'últim any a Catalunya en un document que alertava de "desproporció" de l'empresonament dels activistes Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

El president de Transparència Internacional Espanya (TU-Espanya), Jesús Lizcano, ha presentat l'Índex de 2017 a la seu madrilenya de la Fundació Ortega i Gasset-Marañón i, encara que ha admès que Espanya no està "gaire malament" en posicions globals, ha assenyalat que registra tant la seva pitjor qualificació des que es mesura la percepció de la corrupció com el seu pitjor lloc. El 2016, Espanya tenia una qualificació de 58 sobre 100 i ocupava el 41 lloc de la classificació per països. El seu millor resultat -amb un sistema de qualificació diferent del de l'actual índex- el va obtenir el 2004 amb 71 punts sobre 100 que li van aixecar al 22 millor resultat.

Segons ha explicat Lizcano, el resultat de 2017 consolida el descens dels últims anys i bat "un rècord negatiu". Així, ha destacat que Espanya és entre el 18-20 posat entre els països de la Unió Europea, que tenen una qualificació mitjana de 65, i entre el 27 i 28 dels 35 països membres de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE).

El descens es produeix en un any en què els tribunals han estat molt actius davant els casos que afecten el PP com 'Gürtel' o 'Púnica', com en el cas dels EREs d'Andalusia, o el 'cas Pujol' o del '3%' a Catalunya.

Espanya ha empatat per tant en qualificació el 2017 amb països com Xipre, Dominica o la República Txeca i és, a més, l'Estat que més empitjora respecte a 2016 juntament amb Hongria i Xipre. "Hauríem de tenir una mitjana de 70", ha manifestat Lizcano, que ha culpat de la percepció de la corrupció espanyola "els qui dirigeixen el país: d'una banda el Govern i per una altra els parlamentaris".