Les dures paraules del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, aquest dijous a l'entrega de premis de Foment del Treball contra l’Estat no han agradat als mitjans de Madrid. Els que més han carregat contra el discurs del president, que va tenir lloc davant del rei Felip VI i la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, han estat especialment els més propers a la monarquia i contraris a la independència.

Aquests mitjans no s’han quedat curts de qualificatius a l’hora de descriure els retrets de Puigdemont. “Letàrgic”, “estrident” o “arenga” en són només alguns exemples.

Soflama contra Espanya

El mitjà online Libertad Digital es refereix al discurs com una “soflama contra Espanya”. Al text, acusa Puigdemont de descriure “una Catalunya idíl·lica” i de donar estadístiques “inflades” sobre el pes de Catalunya a l’economia espanyola. “El discurs de Puigdemont va deixar gelats nombrosos assistents a l'esdeveniment, que van qualificar la intervenció amb epítets com arenga, míting i soflama”, expliquen.

Pel que fa al discurs del Rei, destaquen que “va passar per alt els atacs directes” de Puigdemont. A més, recorden que va llegir concretament “un trenta per cent” del seu discurs en català.

Fredor entre el Rei i Puigdemont

L’ABC llegeix el discurs de Puigdemont com una resposta al que el rei Felip VI havia pronunciat el mateix matí a l’acte d’obertura de les Corts. El diari reprodueix les paraules del president català centrades en la denúncia “del que ell considera” negligències de l’Estat amb Catalunya.

Parlen de la trobada entre els dos càrrecs com una trobada “freda” i gairebé sense interacció entre ells, tot i que seien braç a braç a la taula d’autoritats. Ho comparen amb l'última vegada que havien coincidit, als premis Planeta també a Barcelona ara fa un mes, on van compartir algun moment “més distès”.

Decepció

Crónica Global és qui carrega més dur contra el president català i titula: “L'empresariat català es rendeix davant el Rei i es decep amb Puigdemont”. A més de decebre, segons afirmen, Puigdemont tampoc va convèncer l’auditori, sinó que va fer-lo “entrar en letargia”. “El líder de Junts pel Sí era conscient que no jugava a casa i va moderar el to del seu discurs, però el fons era el mateix”, valora.

Aquest mitjà també recull les crítiques d’empresaris en contra del discurs de Puigdemont que el titllaven d’”estrident” i lamentaven que no “hagués incidit més en l'acció de govern que ha realitzat fins al dia d’avui”.