Fonts de la fiscalia consideren que un factor que ha propiciat la sortida dels presos de l'1-O ha estat la mateixa sentència del Tribunal Suprem. En particular, la seva negativa a imposar el període de seguretat, que bloqueja el tercer grau fins a haver complert la meitat de la pena, segons ha informat El Mundo.

Els permisos han enviat un missatge a la Generalitat i als jutges de vigilància penitenciària que resta solidesa a la postura de la Fiscalia. Així ho han mantingut fonts fiscals des que van començar les concessions als presos i ho va reflectir aquest dijous un dels fiscals del procés, Javier Zaragoza, en una intervenció pública. "El fiscal va sol·licitar l'aplicació de la clàusula de seguretat per garantir el compliment de la meitat de les penes. [...] Tot va ser en va. El Suprem no en va acordar l'aplicació i les conseqüències aquí les tenim", va afirmar en un acte al Paranimf de la Universitat de Saragossa.

El fiscal va recalcar que la petició tenia en compte que les penes s'anaven a complir a Catalunya, amb la Generalitat al comandament de les mesures penitenciàries. La fiscalia ha recorregut els permisos als Jordis i prepara els escrits contra les semillibertats.

Tanmateix, els pronòstics no són encoratjadors i veu com més que probable que s'acabi donant via lliure judicial a gairebé tot. La decisió no passa pel Suprem, sinó pels jutges de vigilància penitenciària i, finalment, per l'Audiència Provincial.

L'única decisió judicial fins ara ha consistit a avalar els permisos a Jordi Cuixart. Un dels motius en què es va basar la jutgessa de vigilància per la qual passen totes les decisions de la presó de Lledoners va ser la negativa del TS a aplicar la mesura de seguretat.