La secretària general del PSE-EE, Idoia Mendia, ha afirmat que la tipificació del referèndum com a delicte "no estarà al pacte de govern" del PSOE amb Unidas Podemos, perquè en un acord amb un altre partit cal "cedir", per la qual cosa es limitarà a defensar "aquesta idea" com a "proposta seva electoral".

En una entrevista que aquest diumenge publica Deia, recollida per Europa Press, Mendia ha assegurat que el pacte entre PSOE i Podemos, que alguns han qualificat de "precipitat", va respondre al compromís que Pedro Sánchez va assumir durant la campanya electoral.

"Va dir amb claredat que no pactaria amb la dreta, i que en menys de 48 hores faria una proposta als partits polítics per desbloquejar la formació d'un govern. Ell és conscient de la necessitat de tenir un govern a Espanya com més aviat millor", ha assegurat.

Ara, segons ha explicat, la "prioritat absoluta" és la formació d'un govern "i fer front a la ultradreta, que ara té més de 50 escons". "El govern que surti de la investidura ha de fer les polítiques necessàries per continuar lluitant contra la desigualtat i fer front a la ultradreta amb política de la bona", ha puntualitzat.

La dirigent socialista s'ha referit a la possible postura que els partits mantindran en la sessió d'investidura. En el cas de Ciutadans creu que "la posició més intel·ligent per a ells seria l'abstenció, però estan al seu laberint i en la seva situació crítica".

"D'altra banda, ERC i EH Bildu hauran de prendre ells mateixos una decisió. El que no poden pretendre és que el govern d'Espanya se salti la legalitat constitucional. Això ja ho saben", ha afegit, alhora que ha apuntat que el PSOE sempre ha estat partidari de "dialogar dins de la Constitució, on hi ha marge per al diàleg polític."

Davant de la petició d'ERC de crear una taula de partits, ha apuntat que "el que fa falta a Catalunya és diàleg entre els catalans" i ha recordat que el PSOE "sempre ha estat a favor que es constitueixi una taula de partits a Catalunya".

"Torra reclama a Sánchez un diàleg que es nega a entaular amb els propis partits catalans. ERC també haurà de fer-s'ho mirar, perquè Espanya necessita un govern que faci polítiques que millorin la vida de la gent i ells estan formant part d'un Govern a Catalunya que no governa," ha manifestat.

Idoia Mendia ha apuntat que Pedro Sánchez "sempre ha dit que a Catalunya els problemes són polítics" i que "es resolen per la via del diàleg i el pacte dins de la legalitat". "El que passa és que a Catalunya, aquest conflicte polític que no ha estat degudament encarrilat, ha portat a una fallida de la convivència entre catalans", ha afegit.

També ha al·ludit a la proposta de castigar penalment els referèndums, que el PSOE va defensar en campanya. Ara, al preacord amb Unidas Podemos s'ha recollit que "la crisi catalana es resoldrà amb diàleg i dins de la legalitat constitucional". "De vegades, quan tu fas un acord amb un altre partit, has de cedir. Per tant, el PSOE continuarà defensant aquesta idea com a proposta seva electoral però no estarà en l'acord de govern", ha afegit.