Les xarxes socials bullen per les paraules del president del Partit Popular, Pablo Casado, en el Congrés del PP a les Illes Balears. Casado proclamava aquest dissabte que a les Balears no es parlava el català i que el mallorquí i el menorquí no tenien res a veure amb la llengua catalana. "No parleu català; parleu mallorquí, menorquí, eivissenc, formenterenc", va exclamar.

Una de les reaccions que més interaccions ha tingut ha estat la piulada del filòleg i periodista Magí Camps, que ha pujat a la xarxa el document de la Reial Acadèmia Espanyola (RAE) La lengua de los valencianos. Aquest document es va fer l'any 1975, i ratificat el 1980, per la RAE i la Reial Acadèmia de la Història (RAH). El text està escrit per lluitar en contra de "l'aberrant" intent de desmembrar els dialectes de la llengua catalana. Aquesta resposta, basada en estudis científics, està signada pels alts acadèmics espanyols del moment.

 

magí camps

 

Els grans acadèmics

El text el signaven Dámaso Alonso (de la RAE) i Jesús Pabón (de la RAH), seguits d'Emilio Alarcos, Vicente Aleixandre, Alonso Zamora, Fernando Lázaro Carreter, Pedro Sainz Rodríguez, Tomás Navarro Tomás, Ramón Carande, Agustín Millares, Salvador de Madariaga, Pedro Laín Entralgo, José María Pemán, Miguel Delibes, Antonio Buero Vallejo, Luis Rosales, Miguel Batllori i Camilo José Cela. És a dir, les màximes autoritats científiques i especialistes en la llengua i la literatura espanyola del segle XX.

Els grans acadèmics de la RAE van avalar la unitat de la llengua catalana amb totes les seves variants dialectals arran de la discussió sobre el valencià, en oberta contradicció amb el secessionisme lingüístic de Casado: "El valencià és una variant dialectal del català. És a dir, de l’idioma parlat a les Illes Balears, a la Catalunya francesa i l'espanyola, a una franja d'Aragó, a la major part del País Valencià, al Principat d'Andorra i a la ciutat sarda de l'Alguer", assenyalaven a l'històric document.

 

 

Carod-Rovira també reacciona

L'exvicepresident de la Generalitat de Catalunya Josep-Lluís Carod-Rovira ha reaccionat a les proclames de Casado. A parer seu, el líder del PP "s'aprofita de la ignorància d'una part del seu electorat" en matèria lingüística. El també exlíder d'ERC assegura que Casado té molt clara la realitat de la llengua, malgrat el que afirma. I lamenta: "Tant de bo nosaltres tinguéssim tan clar què hem de fer, com ell té què cal desfer o impedir".

carod 

"No sou Països Catalans"

A més, el líder popular també va dir als assistents al congrés del PP illenc: "No sou Països Catalans, sou les grans Illes Balears". "A qui se li acudeix dir que les Illes Balears són part de no sé quins Països Catalans?, però que no han escoltat aquestes llengües?", va dir en referència a les tesis del catalanisme sobre els Països Catalans.

Segons l'article 4 de l'Estatut de les Illes Balears, el català juntament amb el castellà és la llengua oficial de les Illes. Però, tot i això, Casado ha proclamat que la llibertat lingüística que el PP defens, diferenciarà els dialectes de les Illes del català.

estatut

Imatge principal: Pablo Casado - Europa Press