“L’esperit de Colón”. En aquests termes es refereixen des del PP a la manifestació d’aquest diumenge al centre de Madrid, que amb uns 45.000 assistents —segons la delegació del govern espanyol— ha quedat lluny de les expectatives. L’expressió estableix un paral·lelisme amb l'esperit d'Ermua, el moviment cívic que va néixer després del segrest i assassinat de Miguel Ángel Blanco en mans d’ETA. “Avui Colón ha llançat un missatge clar als secessionistes i els seus aliats: Espanya no està en venda”, afirmen fonts de la direcció del partit.

Malgrat el ball de xifres —Ciutadans i el PP han elevat el llistó fins als 200.000—, les imatges han mostrat que la plaça de Colón i els seus voltants no estaven a vessar. No obstant això, l'entorn de Pablo Casado hi veu manipulació: “Per molt que el govern espanyol tracti de manipular i minimitzar la concentració d’avui, per molt que el CIS ens digui que van ser quatre els concentrats a Colón i faci servir totes les seves eines de manipulació per reduir el que s’ha viscut avui, el cert és que a Colón s’ha escoltat un clamor que diu a Sánchez que és temps d’eleccions”.

Segons els populars, la manifestació d’aquest diumenge, que ha aplegat la dreta i l’extrema dreta, ha estat un punt d’inflexió. “Avui els espanyols han sortit al carrer per donar una lliçó de dignitat a Sánchez”, sosté la direcció de la formació. I afegeixen: “Si encara queda una mica de respecte a la Moncloa, el president del govern hauria de sortir avui mateix a demanar disculpes pels seus pactes humiliants i anunciar la convocatòria d’eleccions”. Consideren que Sánchez “fa temps que va perdre el respecte per la Constitució”.

Des de Santander, Pedro Sánchez ha assegurat aquest diumenge que el que fa el seu govern és treballar per la unitat d'Espanya, "que significa unir els espanyols i no enfrontar-los com estan fent les dretes a la plaça de Colón avui". "Això no és patriotisme, és deslleialtat", els ha etzibat.