La direcció de Podemos ha proposat expulsar la seva única diputada al parlament d'Astúries. La Comissió Estatal de Garanties Democràtiques de Podemos ha aprofundit en una crisi interna oberta des de fa mesos entre la direcció estatal i la diputada al parlament d'Astúries, Covadonga Tomé, després de plantejar dues propostes d'expulsió contra l'única diputada de la formació al parlament asturià. Aquestes mesures es fonamenten en declaracions i accions considerades "contràries a la direcció del partit en l'àmbit regional i nacional". El conflicte en la direcció i Tomé es va iniciar el maig de 2023 per desacords en la formació de les llistes per les eleccions autonòmiques i va anar escalant durant mesos fins aquest punt.

La primera proposta d'expulsió afecta també Xune Elipe i Laura Tuero, qui van ocupar els llocs dos i tres de la candidatura autonòmica a Astúries encapçalada per Tomé, a les eleccions autonòmiques del mes de maig. A més, es contempla la suspensió de l'afiliació durant nou mesos per uns altres 24 militants que van participar en una protesta en la qual es van tancar dins la seu del partit a Gijón a causa de les discrepàncies en l'elaboració de la llista de candidats.

El segon expedient sol·licita la dimissió de Covadonga Tomé per declaracions públiques considerades contràries als estatuts de Podemos. També s'ha destacat que no ha abonat els 700 euros mensuals que, segons la normativa interna, hauria de donar al partit des que va prendre possessió del seu càrrec com a diputada. Aquestes propostes, que han de ser avaluades i ratificades per la Comissió de Garanties Estatal de Podemos en els dies vinents, sorgeixen en un moment crucial: just abans que comenci el procés de primàries a Podemos i que també es durà a terme a Astúries, programat entre el 26 de desembre i el 2 de febrer.

Covadonga Tomé ha expressat la seva preocupació, argumentant que la resolució d'aquests expedients en 48 hores, i just abans de la nit de Nadal, busca obstaculitzar la participació del sector crític en aquestes primàries. La diputada asturiana ha acusat la direcció estatal de Podemos d'intentar crear una fractura per excloure aquells que qüestionen la direcció nacional i autonòmica del partit. Tomé fa una crida a la secretària general del partit, Ione Belarra, i a l'exministra d'Igualtat, Irene Montero, instigant-les a rectificar i permetre un procés de primàries a Astúries "sense vetos". El seu objectiu és canviar el rumb del partit i evitar que la direcció tingui un control absolut sobre tots els territoris, afirma. La diputada asturiana sosté que mentre Belarra i Montero denuncien la manca de democràcia interna en altres àmbits, la direcció de Podemos, des de Madrid, actua amb manca de democràcia interna en expulsar a 27 militants asturians.