Hi ha hagut 15 diputats socialistes que han votat en contra de la investidura de Mariano Rajoy com a nou president del Govern espanyol, i hi ha hagut 68 abstencions.

Aquests diputats del grup socialista han incomplert l'acord adoptat pel comitè federal del partit diumenge passat, en què es va decidir abstenir-se a la segona volta de la votació a la investidura.

PSC ferm

Els parlamentaris que han donat el seu no al candidat popular han estat, d'una banda, els set diputats del PSC, seguint amb la consigna del consell nacional: Meritxell Batet, Manuel Cruz Rodríguez, Lídia Guinart Moreno, Marc Lamuà Estañol, Mercè Perea Conillas, Joan Ruiz i Carbonell i José Zaragoza.

D'altra banda, fora de les línies catalanes, han rebutjat Rajoy el basc Patxi López, l'aragonesa Susana Sumelzo i les dues independents per Madrid, Margarita Robles i Zaida Cantera. També han trencat la disciplina de vot i han votat en contra de Rajoy la diputada per Palència, María Luz Martínez, i la de Burgos, Esther Peña. Els dos diputats de les Balears, Pere Joan Pons i Sofía Hernanz, també hi han votat en contra. 

Dotze d'ells ja havien comunicat a la gestora del PSOE i a la direcció parlamentària del partit la seva decisió.

Represàlies?

Els propers dies seran decisius i la gestora dels socialistes espanyols haurà de decidir si sanciona d'alguna manera els 15 diputats díscols i es replanteja les relacions amb el PSC o, si bé, concentra els seus esforços a refedinir el futur del partit.

"Abstenció per imperatiu"

En aquest sentit, Margarita Robles ha assegurat després d'acabar el ple que no tem que la sancionin i que ha votat d'acord amb el "ferm compromís amb els votants". 

"No entenem l'abstenció. Avui és un dia trist per al PSOE", ha afegit. 

Pel que fa a la fórmula que han emprat alguns dels seus companys –"abstenció per imperatiu"–, Robles ha dit que es tracta de persones que "estan patint molt i que en realitat estan a favor del no".