Els diputats del PSC-Units per Avançar no participaran en el ple del Parlament sobre la inhabilitació del president Quim Torra, que està previst celebrar demà al Parlament, dos dies després que el Suprem ha confirmat la condemna d'inhabilitació contra ell imposada pel TSJC.

El president del grup del PSC, Miquel Iceta, ha comunicat que després que la Junta de Portaveus ha aprovat la celebració del ple "senzillament" no assistiran a l'hemicicle. Només hi serà present, en nom dels socialistes, el secretari de la Mesa David Pérez.

"No hem acomiadat així a cap president de la Generalitat, per nosaltres el comiat de Torra va ser el debat de política general. Ens preocupa molt una degradació creixent de les institucions catalanes, usades en interès un partit", ha argumentat el primer secretari socialista.

La Junta de Portaveus ha aprovat convocar el ple per demà a la tarda, condicionat a què es publiqui al BOE el decret de cessament de Torra que ha d'activar, segons els serveis jurídics del Parlament i del Govern, el rellotge per a la dissolució de la Cambra i la convocatòria d'eleccions.

De fet, el ple ja ha estat convocat per Roger Torrent, que ha citat els diputats aquest mateix dimecres a les tres de la tarda.

La inhabilitació de Torra també ha provocat la suspensió de la comissió de Polítiques Digitals i Administració Pública després que els diputats de JxCat, ERC i la CUP han anunciat que no hi assistirien "donada la situació i la resolució de la sentència d'inhabilitació" del president de la Generalitat.