Dotze diputats francesos de diferents ideologies i partits polítics exigeixen a la Unió Europea que aturi la persecució als presos i exiliats independentistes catalans per part de l'estat espanyol. La reclamació s'ha posat de manifest en un fòrum europeu i consideren que la "justícia espanyola està transgredint els tractats europeus". La premsa francesa s'ha fet ressò de la notícia. El mateix diari Le Monde recorda que "França reconeix i respecta plenament la sobirania d'Espanya, però els exiliats catalans han internacionalitzat la qüestió".

Així doncs, els diputats consideren que la notorietat que ha agafat el conflicte a Brussel·les, Ginebra o Escòcia fa que calgui prendre una decisió urgent: "Més enllà de la independència, la qüestió catalana és ara necessària en una reflexió més àmplia, francesa però sobretot europea, amb les eleccions i el seu repte per part de les autoritats espanyoles davant els diputats europeus Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí i Oriol Junqueras". De Junqueras, consideren que també en forma part, malgrat que l'Eurocambra li va retirar la cadira després de les pressions del Tribunal Suprem espanyol.

A més, també condemnen accions més recents de l'estat espanyol i consideren que van en la mateixa línia que les iniciades després del referèndum de l'1 d'octubre del 2017: "De la mateixa manera, la recent destitució del president Quim Torra per part del Tribunal Suprem espanyol per desobediència, va conduir a eleccions anticipades al Parlament català, i podria fer pensar en alguns conflictes clandestins que més enllà dels Pirineus sembla que no preocupen". En una referència clara al paper de la Unió Europea.

Qui són aquests diputats?

La llista arriba a la dotzena, però entre ells destaquen Clémentine Autain, de France Insoumise de Seine-Saint-Denis; Marie-George Buffet, del Partit Comunista; Paul Molac, del Partit Bretó; o Sébastien Nadot, de República en Marxa. Precisament, Nadot va denunciar la setmana passada en una compareixença del secretari d'Estat d'Afers Europeus d'aquest país, Clément Beaune, a l'Assemblea Nacional, la situació dels presos polítics i exiliats catalans.

 Nadot va fer la intervenció en la reunió d'aquest mes de la comissió d'Afers Europeus del Parlament francès: "L'estat espanyol ha condemnat nombrosos militants i electes catalans a penes severes de presó per sedició, com l'expresidenta del Parlament català, Carme Forcadell. Violant els drets de la UE i una decisió del Tribunal de Justícia de la UE, l'estat espanyol ha empresonat l'eurodiputat Oriol Junqueras, i persegueix altres tres eurodiputats que s'han refugiat a Bèlgica".

L'eurodiputat Toni Comín ha agraït la iniciativa francesa: "Una nova mostra de la UE democràtica, compromesa de veritat amb l’estat de dret, que no vol seguir tancant els ulls davant del que fa Espanya amb els independentistes catalans. En aquesta ocasió, diputats francesos de tot l’arc ideològic. Celebrem intensament el vostre compromís!".