Diputats i regidors de la CUP han cremat aquesta tarda el retrat del Rei, com a símbol de protesta per les detencions als acusats de cremar les fotografies del monarca el passat 11-S i que s'havien negat a declarar davant l'Audiència Nacional. Hi han participat les diputades Mireia Vehí i Eulàlia Reguant, així com el regidor cupaire per Barcelona Josep Garganté.

 

L'acte ha tingut lloc a la plaça d'Orfila, al barri de Sant Andreu de Barcelona, on s'han aplegat més d'un centenar de persones. La crema de retrats, però, només l'han dut a terme des de la capçalera de la concentració, on se situaven diversos càrrecs electes de la CUP i membres del seu secretariat nacional.

L'estripen al Parlament

Els cupaires han volgut demostrar així que no tenen por a les represàlies i han volgut posar a prova tan l'Audiència Nacional com la conselleria d'Interior. Ja ho havien fet fa unes hores abans, en aquesta ocasió al Parlament, quan sis dels diputats de la formació han estripat el retrat del monarca enmig d'una roda de premsa. En ella, també han demanat la dimissió del conseller Jordi Jané i l'han acusat de ser autonomista. 

Els diputats en qüestió eren Benet Salellas, Eulàlia Reguant, Mireia Vehí, Anna Gabriel, Gabriela Serra i Joan Garriga. També hi havia present Núria Gibert, portaveu del Secretariat Nacional de la CUP i regidora de Sant Cugat. 

Els diputats han aparegut a la compareixença amb les fotografies del Rei de cap per avall i les han estripat un cop Vehí ha acabat el seu discurs inicial.

15 poblacions catalanes

Barcelona no és l'única ciutat on hi ha hagut crema de fotografies. En 15 localitats més hi ha hagut concentracions que han acabat amb aquest acte contra el monarca espanyol. Una d'elles ha tingut lloc a Vic.

Prova per l'Estat i el Govern

L'acció de la CUP pretén mostrar que no s'arronsen davant les conseqüències judicials i posa a prova, volgudament, tant l'Estat com la conselleria d'interior del Govern. Les cinc detencions d'avui, tres de les quals ja s'han efectuat, han estat ordenades per l'Audiència Nacional i efectuades pels Mossos, una acció que a la CUP no ha agradat gens. 

Si els cupaires ja van criticar el Govern per la detenció de l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, per negar-se a declarar pel cas de l'estelada, avui ho han tornat a fer pels cinc acusats de cremar fotos del Rei. Ho han fet amb més força, demanant directament la dimissió del conseller Jordi Jané i passant a l'acció tant al Parlament com al carrer. 

A Espanya cremar fotografies del Rei és un delicte contra la Corona, que està tipificar en els articles 490 i 491 del Codi Penal. L'any 2007 ja hi va haver un cas semblant, on dos joves van cremar fotografies del Rei, l'aleshores monarca Juan Carles I, i l'AN els va multar amb 2.700€.

La CUP, però, considera que les detencions són polítiques i per això critiquen que des de la conselleria d'interior no s'aturin les detencions. Els cupaires n'han responsabilitzat als Mossos i han denunciat la mala gestió política del departament d'interior. Segons la CUP, el país viu ara "una  situació excepcional", i demanen actuar en conseqüència. "No són les persones més adients per liderar-lo", ha lamentat Vehí en una roda de premsa aquest dilluns. A més, la diputada ha equiparat la conselleria i el govern espanyol, i ha avisat que cap dels dos podran aturar el referèndum. "Ni un pas enrere", ha remarcat. 

Preguntats per si això afectarà a les negociacions amb Junts pel Sí, Vehí ha avisat que és un fet "a tenir en compte en les negociacions de tot tipus". Aquestes declaracions arriben dies abans del debat parlamentari que ha d'admetre a tràmit els pressupostos. A més, Vehí ha retret al Govern que no hagi obert espais de diàleg per determinar com han de ser les futures detencions, tal i com ells havien demanat. 

Detencions

Els Mossos d'Esquadra han detingut 3 dels 5 acusats de cremar les fotos del Rei Felip VI el passat 11 de setembre. Són Ivan Altimira, Jordi Alimaña i Aitor Blanc, que seran portats aquest dimarts a l'Audiència Nacional per declarar. Els que queden per detenir són Roger Santacana i Nora Miralles.

Tots ells van ser identificats en la crema de fotografies que va tenir lloc el passat 11 de setembre, quan diverses desenes de persones van cremar imatges del Rei i de la Constitució en una manifestació alternativa de l'esquerra independentista. La concentració, que demanava la desobediència del govern català, va concentrar entre dos i cinc mil persones. D'entre les persones que van cremar fotografies del Rei, se'n van reconèixer finalment cinc. Aquests s'enfronten a un delicte d'injúries a la Corona.