Només 11 diputats catalans a Madrid, d'un total de 47, han donat el vistiplau a la investidura de Mariano Rajoy. Han sigut els 6 representants del Partit Popular i els 5 de Ciutadans. Els altres 36 restants han votat 'no'. Els vots contraris a la investidura de l'actual president en funcions i líder popular han vingut de part d'En Comú Podem (12), Esquerra Republicana (9), el Partit Demòcrata Català (8), el Partit Socialista (7), el Partit Popular (6) i Ciutadans (5).

En aquesta investidura, però, Catalunya hi ha sigut ben present. Ahir, en el discurs inicial, Mariano Rajoy va fer una defensa aferrissada de la unitat d'Espanya, va criticar els partits independentistes catalans i va afirmar, fins i tot, que el procés català és el desafiament més gran que té ara Espanya, al·legant que per això necessita un govern fort. 

Però no va ser l'únic. En les rèpliques de l'oposició d'avui, tant Xavier Domènech (ECP), com Joan Tardà (ERC), com Francesc Homs (PDC) han criticat durament el discurs de Rajoy pel que fa a la seva posició amb Catalunya. Domènech ha assegurat que "no es pot governar Espanya sense deixar els pobles que decideixin" i ha afirmat que "els catalans han de decidir sobre la seva nació". A més, el líder d'En Comú Podem a Madrid ha acabat la seva intervenció en català, assegurant que "mai no podrem ser, si no som lliures". 

Per la seva banda, Joan Tardà, ha assegurat que el poble català "no té por" i que el Govern seguirà el seu full de ruta, que només pot acabar, segons el diputat, amb un referèndum d'independència. A més, ha anat més enllà i ha manifestat que "nosaltres a la catalana, exercirem el dret a decidir, i si entrem a presó, els ciutadans ens trauran". Tardà també ha criticat que el govern espanyol opti per la via legal per resoldre el conflicte i ha assegurat que "abans eren els canons, i ara el TC".

Per acabar, Francesc Homs ha responsabilitzat el PP de la tensió política que es viu entre Catalunya i l'Estat i ha desitjat públicament que els populars estiguin llarg temps sense governar Espanya, a qui ha titllat de "caos". Per això, ha apel·lat directament al president del grup socialista, Pedro Sánchez, perquè intenti construir una alternativa de govern.