Mathias Reynard (‎Suïssa, 1987) és un jove diputat del Parlament suís pel Partit Socialista. Interessat en el procés català, aquesta setmana ha viatjat juntament amb uns altres tres diputats a Catalunya per conèixer-ho de primera mà. En un viatge organitzat pel Diplocat i la delegació del Govern català a França i Suïssa, s'ha reunit amb el president Carles Puigdemont, amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, amb el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, així com altres diputats i membres de la societat civil i empresarial, tant favorables com contraris a la independència. Reynard, a més, ja va crear l'any 2015 un grup d'amistat amb Catalunya dins el Parlament suís.

C92isGsXgAAgk4s

Com ha anat el viatge a Catalunya? L'ha ajudat a entendre millor el procés?
És molt interessant conèixer una mica més la situació a Catalunya, i la relació entre Catalunya i Espanya. La majoria de diputats a Suïssa no coneixen la situació. Sabem que hi ha un procés d’independència però res més. Per això, és molt interessant veure què hi ha una obstrucció i una prohibició per parlar del procés al Parlament o per votar i organitzar aquest referèndum. Jo no diré si els catalans han de votar sí o no a la independència, però com a suís, que votem quatre vegades l’any sobre totes les qüestions, és complicat entendre que a Catalunya el poble no pot votar sobre el seu destí. No ho podem entendre nosaltres.

Aquest no ha sigut el seu primer contacte amb la qüestió catalana. Ja l’any 2015 va crear un grup d’amistat amb Catalunya al Parlament suís. D’on surt la proposta?
Va ser idea de dos diputats, un Democratacristià, i jo, que sóc socialista, però tots dos tenim amics de Catalunya que viuen ara a Suïssa. El grup no és per la independència, sinó un grup d’amics per conèixer una mica més la situació, però la majoria estem a favor del referèndum i pensem que votar és normal. És la millor solució. Quan a Suïssa tenim un problema, fem un debat públic i votem. El poble és qui decideix. Per nosaltres és una solució normal fer-ho així.

Quan a Suïssa tenim un problema, fem un debat públic i votem. El poble és qui decideix

Per tant, com veu l’actitud del govern espanyol, que no vol dialogar per permetre un referèndum?
El govern espanyol s’escuda amb el fet que no està a la Constitució. Clar que no està a al Constitució. Tampoc a la del Canadà es contempla que el Quebec pugui votar. A Suïssa també tenim un debat, no d’independència, però sí d’una regió que parla francès i que està en un departament de parla alemanya, i vol canviar-se. Clar que no està a la Constitució, però és una voluntat política. Tot i això, jo no crec que la independència sigui la única solució. Jo sóc federalista, i a suïssa tenim un sistema federalista molt potent. El federalisme també pot ser una solució per Catalunya i Espanya, però parlar i tenir un debat públic i votar, crec que és la única solució.

De fet, la solució federalista és l’aposta dels seus companys socialistes espanyols, ells també estan en contra del referèndum...
Tinc moltes discussions amb els meus companys. (Riu). Sóc un socialista clarament d’esquerres, em sento més a prop de Podemos o la CUP. Al socialisme espanyol hi ha una preferència pel federalisme, ho puc entendre, això no és cosa meva, però votar... A Suïssa, quan perdem una votació, i al Partit Socialista ens passa molt, també és complicat. Si perdem no estem contents, però és el poble qui decideix.

Creu que Espanya no està essent democràtica no deixant votar als catalans?
Crec que Espanya és democràtica, hi ha eleccions... Però en aquest cas actua a la força, negant parlar, prohibint la votació. A ulls de Suïssa, és complicat d’entendre.

El procés contra Forcadell és una bogeria! A Suïssa és impossible que s’ataqui a una diputada escollida pel poble

A més, s’ha judicialitzat el procés...
El procés penal contra la presidenta del Parlament (Carme Forcadell) és una bogeria, per nosaltres és una autèntica bogeria! A Suïssa és impossible que s’ataqui a una diputada escollida pel poble. És una bogeria!

C93GEfKW0AAxFn4

Com veuria que s’acabés fent un referèndum unilateral?
L’escenari ideal, evidentment, és un referèndum acordat. Però si no hi ha una altra solució, jo entenc el Govern català. S’han fet unes eleccions, on hi ha hagut una majoria de Junts pel Sí i la CUP per la independència. A més, hi ha una gran majoria a favor del referèndum. Els ciutadans voten per aquests partits, per tant, considero normal continuar el procés. Ho entenc.

Per tant, entendria que el govern català fes un referèndum unilateral?
No és la solució òptima, però si no hi ha una altra manera... què es pot fer? Esperar? No!

Si no hi ha cap altra manera, endavant amb el referèndum unilateral

A través del grup d’amistat del Parlament, tenen pensat fer alguna cosa per pressionar Espanya perquè accepti el referèndum?
Amb el grup no volem influir en un tema d’Espanya. El què si que farem, i ja hem fet, és preguntar al Govern suís si poden ajudar en el procés o en la mediació entre els dos governs. De moment, el parlament suís pensa que pot ajudar però si es fa tant a Catalunya com a Espanya. Si no hi ha voluntat per les dues parts, creuen que no poden fer-hi res.

Hi ha por a que si ho fessin es trenqués la relació amb Espanya?
Clar. Les relacions entre Suïssa i Espanya són molt bones. Suïssa és neutral. No ens posicionarem mai pel ‘sí’ o pel ‘no’, però sí que podem ajudar en el procés amb l’experiència suïssa en les votacions populars, o podem fer una mediació. Estem oberts, hi ha d'haver voluntat per les dues parts.