Un diputat d'Izquierda Unida ha renunciat a l'acta del Congrés, acusat de maltractar la dona. Es tracta de l'andalús Miguel Ángel Bustamante, que la setmana passada va ser denunciat per presumpta violència masclista i aquest dilluns ha anunciat la seva renúncia. Mitjançant un breu comunicat, ha explicat que pren aquesta decisió per complir el que dictaminen els estatuts de la seva formació. Tot i això, ha assegurat que és "innocent" i que la demanda és "falsa".

Paral·lelament, aquest dilluns el Tribunal Suprem ha urgit al Jutjat d'Instrucció número 1 d'Écija (Sevilla) a decidir aviat sobre l'ordre de protecció sol·licitada per la dona. Fonts del Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia (TSJA) van detallar que el jutjat d'Écija va rebre la setmana passada un atestat de la Policia Nacional en el qual s'acompanya una denúncia contra el diputat per part de la seva parella per un presumpte delicte de maltractament. Un cop rebuda la denuncia, va demanar sobre la seva competència per investigar els fets — ja que Bustamante, fins ara, era aforat. És el Suprem qui ha de decidir sobre aquesta competència, però l'alt tribunal ha deixat clar que el Jutjat d'Écija encara és l'encarregat i ha de resoldre de pressa la petició de protecció. Cal dir que amb la renúncia a l'acta de diputat, la decisió del Suprem es pot veure afectada perquè ja no serà aforat.

Bustamante, suspès de militància

Per la seva banda, IU va suspendre de militància el diputat tan aviat com es va fer pública la denúncia. Va ser divendres passat quan el partit va procedir "immediatament" a suspendre'l, "davant la gravetat de les informacions aparegudes a la premsa". Des d'aleshores, la formació continua recollint informació per estudiar les pròximes mesures a adoptar. El responsable d'organització d'IU, Ismael González, va detallar que van aplicar l'article 28 dels estatuts i el van suspendre cautelarment.

Quan va saltar la notícia, Bustamante va negar "totalment" el que s'havia publicat i va assegurar no ha donat un cop de puny en la seva vida. Va assenyalar que va ser ell mateix qui va demanar la suspensió cautelar de militància tant al PCE com a IU, per tractar de "no fer mal políticament" a les organitzacions. També va detallar que està en un procés civil de divorci des del juny i ha lligat la denúncia a això, per la "custòdia, pensió, casa...". A més, va afirmar que l'afer va sortir a la premsa abans de conèixer-lo ell i que això li va ocasionar "un mal moral". Finalment, va indicar estar "molt afectat".