El diputat italià i fundador del moviment Possibile, Giuseppe Civati, ha advertit a l’Estat espanyol que és “molt perillós” fer servir la via judicial per frenar el procés català.

Civati ha mostrat el seu suport a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que aquest divendres declararà davant del Tribunal de Justícia de Catalunya (TSJC). El Tribunal li imputa delictes de prevaricació i desobediència per permetre que la cambra votés el 27 de juliol les conclusions de la comissió d’estudi del procés constituent.

El diputat ha assegurat que “el debat d’un Parlament ha de ser sempre lliure”, alhora que ha demanat a l’Estat espanyol que trobi una “solució política i democràtica i no pas judicial”.

Civati ha manifestat que “perseguir judicial i penalment” Forcadell està "malament”, “agreuja” i “fa més difícil la solució del problema”. Civati, que és diputat des del 2013, es va enfrontar a Matteo Renzi per la secretaria general del PD, formació que va abandonar el 2015 en desacord amb les polítiques del seu govern.

“Veig com un perill la transformació cap a un procés judicial”, alerta Civati. “Em sembla molt perillosa la via judicial, però algú ja l’està utilitzant”, lamenta l’impulsor i secretari general de Possibile, escissió dels socialdemòcrates italians i que tenen tres diputats i un eurodiputat a Brussel·les. En declaracions a l’ACN, Civati denuncia que el diàleg entre els governs espanyol i català és “miop, està molt mal fet”.

Civati troba “equivocat” haver fet "una mena de repressió del problema”, en comptes de trobar “una via democràtica, parlamentària” per donar resposta a la “gran mobilització popular” a Catalunya.

Sobre el referèndum, el diputat llombard defensa que “ara és el moment d’un confrontament democràtic entre els catalans, entre els catalanistes i els espanyols que volen confirmar l’adhesió a Espanya”. “Els ciutadans volen poder ser tinguts en compte, decidir, ser representants, i la reacció d’anar en contra d’ells és equivocada, perquè diran allò que pensen”, ha afegit. 

Civati vol viatjar a Catalunya “per parlar amb els protagonistes” i “entendre millor” el problema. “Sóc respectuós amb les decisions del vostre país i no vull donar consells arrogants o massa pretensiosos, però realment m’ha xocat que el president d’un Parlament sigui cridat a respondre jurídicament i fins i tot amb conseqüències penals per una decisió que és política i institucional”, reconeix el diputat. “Em sembla molt fort i molt arriscat”, insisteix.