El diputat de l'Assemblea francesa Sebastien Nadot, del grup Llibertats i Territoris, ha manifestat després de veure les imatges de la Patum de Berga, que hi pot haver "una previsible escalada" del procés independentista. Nadot s'ha mostrat convençut que això succeirà si el govern espanyol "es fa el sord" com fins ara, i no aborda un diàleg real. "La patum de Berga a Catalunya. Dir que la tàctica de Madrid de fer-se el sord reforça la voluntat catalana, és poc. Només un diàleg polític sincer podria evitar l'escalada previsible del conflicte. Es parlarà ara o 50 anys després dels danys?", s'ha preguntat donant per fet que el president espanyol, Pedro Sánchez, no està pensant en això.

La celebració enguany de la festa de la Patum 2022 a Berga, s'ha convertit en un clam independentista. Amb la plaça plena amb unes 6.000 persones, la gent dijous es va posar a cridar "independència", recuperant la tradició reivindicativa d'abans de la pandèmia. També es va desplegar una gran estelada reivindicant la República catalana. La Patum d'aquest 2022, que va començar aquest dimecres 15 de juny i s'allargarà fins al diumenge 19 de juny, es preveu multitudinària després de dos anys seguits sense poder-se celebrar. 

Dijous al migdia es va celebrar la Patum de Lluïment, que és la Patum “de gala”, on participen totes les comparses excepte els Plens, que només surten de nit, ballant de forma consecutiva per després deixar lloc als Tirabols. Al vespre es va celebrar la part més popular i amb més afluència de la festa de Berga, la Patum Completa, que enguany compta amb la participació de la Cobla Pirineu i que va omplir la plaça de gent per gaudir els balls de les comparses i els Tirabols.

Sébastien Nadot @sebatiennadot
Sébastien Nadot @sebatiennadot

L'alcalde de Berga, Iván Sánchez, va prometre ahir dijous que "els concerts de la Patum es faran, acabin a les quatre de la matinada o a la una" i, en tot cas, s'adaptaran "a l'horari que determini un jutge des de Barcelona". Sánchez ha comentat així l'ordre d'un jutge de suspendre de manera cautelar els concerts de Patum que havien d'oferir-se a la plaça Cim d'Estela o bé assegurar que acabin a la una de la matinada. L'alcalde va fer aquestes declaracions en el dia gran de la Patum de Berga i va demanar centrar-se en la jornada: "Portem treballant tot l'any -per aquest dia- i és actualment el més important per a nosaltres".