"Els presos polítics han de ser alliberats immediatament a Espanya, i la UE ha d'intervenir si vol ser una unió de valors". Així de contundent es mostra el diputat del parlament belga del partit Christen-Democratisch en Vlaams (Cristià Democràtic i Flamenc, CD&V), Hendrik Bogaert, en un article d'opinió publicat en un diari flamenc

El democristià també defensa una negociació entre el govern català i espanyol per aconseguir una millor autonomia per a Catalunya. "Les negociacions raonables i amb concessions recíproques en vista a una major autonomia per a Catalunya poden i han de començar", assegura Bogaert.

L'article, però, se centra en la reivindicació flamenca d'aconseguir més autonomia per part del govern federal belga. En aquest sentit, demana que, tot i que alguns partits flamencs donin suport i "amb raó" a la causa catalana, considera que això "no ens pot distreure de la nostra pròpia recerca constructiva per a una major autonomia".

Amb això, i tot i reclamar l'alliberament dels presos i considerar que la reivindicació es fa amb "raó", Bogaert fa un toc d'atenció als nacionalistes flamencs de l'N-VA, que en els darrers temps s'ha mostrat obertament a favor del procés i, de fet, ha donat suport a Carles Puigdemont i la resta de consellers que estan a Bèlgica. 

Fins ara, els democristians flamencs s'havien mantingut més al marge del procés català i no havien simpatitzat amb la causa. De fet, el CD&V forma part del Partit Popular Europeu dins l'Eurocambra.