L'eurodiputat flamenc Mark Demesmaeker (N-VA) ha demanat al primer ministre de Letònia, Krisjanis Karins, que empenyi la UE a donar suport a les demandes de Catalunya sobre el dret a l'autodeterminació. Demesmaeker ha fet la petició en un debat sobre el futur de la UE al Parlament europeu, en el qual intervenia el primer ministre letó.

"Letònia va exercir l'autodeterminació després d'un llarg domini dels seus poderosos veïns, i va tenir un gran èxit. Però ara veiem que la UE actualment viu un moment complicat amb aquest dret. A nacions com Escòcia i Catalunya el seu objectiu d'autodeterminació democràtic i pacífic és tractat com un perill terrible. La UE no va condemnar la violència brutal contra els votants de Catalunya l'1-O, ni la repressió excessiva contra els seus dirigents polítics. És sorprenent", ha lamentat l'eurodiputat.

Demesmaeker ha recordat que els ciutadans només veuran positiva la UE si veuen que defensa els seus drets democràtics, i ha demanat en aquest sentit al primer ministre letó que ajudi a aquest canvi d'actitud. "Comptem amb vostè", ha indicat.