El polític finlandès Mikko Kärnä ha demanat a la Unió Europea que sancioni Espanya "en virtut de l'article 7 del tractat de la UE", segons assegura el mitjà finès Uuso Suomi. Kärnä ha insistit en que Finlàndia, que fins el 31 de desembre d'aquest any ostenta la presidència de la UE, hauria d'iniciar procediments de sanció contra l'estat espanyol. 

Kärnä recorda les sentències que han condemnat els líders independentistes a prop de 100 anys de presó i els enfrontaments entre policia i manifestants dels darrers dies. 

"Les institucions de l'ONU i diverses organitzacions de drets humans han declarat que els líders catalans han estat empresonats per motius polítics", explica el polític finlandès al mateix temps que subratlla que "és incomprensible que un estat membre de la UE empresoni per celebrar un referèndum democràtic". 

Segons Mikko Kärmä, després de la sentència es demostra que "Espanya té presos polítics" i "viola els valors fonamentals de la UE". De la mateixa manera, el polític aprofita per deixar constància que l'Estat es nega a dialogar amb Catalunya: "s'ha de trobar una solució política a la crisi política".

Kärmä apel·la la UE i el seu país matisant que "presidir la UE vol dir defensar els valors fonamentals de la UE, la democràcia i els drets humans". El polític aprofita per condemnar la violència "perpetrada per la policia espanyola".