El diputat de Finlàndia Mikko Kärnä ha presentat una pregunta escrita al parlament d'aquell país en què denuncia que ha estat objecte de seguiment per part dels serveis d’intel·ligència espanyols. “El govern veu la necessitat de demanar més aclariments sobre aquests fets a l’Estat espanyol o redefinir els acords sobre les actuacions dels diversos serveis d’intel·ligència al territori finlandès?”, pregunta.

Kärnä recorda que, segons la premsa espanyola, el president, Carles Puigdemont, va ser vigilitat pel CNI durant la visita a Finlàndia dels dies 22 i 23 i que, com a conseqüència d’aquest seguiment, va ser detingut quan va travessar la frontera alemanya.

El diputat explica que ell mateix va viatjar a Alemanya amb una comissió del parlament i que va aprofitar l’estada per reunir-se amb Puigdemont, fora del programa oficial. Afegeix que el seu viatge va continuar per França on el seu telèfon “va començar a comportar-se d’una manera estranya durant les converses telefòniques” i que, en contactar amb un agent d’intel·ligència europeu va informar-li que el mòbil podria estar intervingut pel CNI.

Davant aquesta situació, reclama al ministre competent “en quins acords està basada l’actuació de la intel·ligència espanyola a Finlàndia i a la resta dels estats comunitaris?”; pregunta si el CNI ha actuat segons aquests acords en el seguiment de Puigdemont i si considera “possible” que un servei d’intel·ligència d’un altre país comunitari segueixi els diputats finlandesos.

“El govern veu la necessitat de demanar més aclariments sobre aquests fets a l’Estat espanyol o redefinir els acords sobre les actuacions dels diversos serveis d’intel·ligència al territori finlandès?”, reclama.