El diputat finlandès Mikko Kärnä, que va convidar el president Carles Puigdemont a Finlàndia, ha instat el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a admetre que el procés sobiranista català és una qüestió internacional i a permetre la independència de Catalunya o afrontar les nefastes conseqüències" de no fer-ho.

En un comunicat d'aquest dilluns, el representant del Partit del Centre ha assegurat que el moviment independentista "s'ha tornat internacional i cada acció d'Espanya està sent monitorada per ciutadans, polítics i organitzacions de Drets Humans" de tothom. Kärnä, diputat per Lapònia, ha afirmat que "la gent està començant a boicotejar productes espanyols i no voler viatjar a un país que tracta els seus propis ciutadans catalans així".

Kärnä també ha apel·lat a Rajoy perquè "descendeixi de la seva torre d'ivori" i demana de posar en marxa mediació internacional per resoldre la situació política. "S'ha d'activar un procés de mediació internacional immediatament o tot Espanya patirà", ha asseverat.

També ha demanat a la ministra alemanya de Justícia i Protecció al Consumidor, Katarina Barley, que es pronunciï contra l'extradició de Puigdemont i per una solució pacífica i democràtica a la crisi a Catalunya". El diputat finlandès afirma que Barley "sap que Espanya no ha respectat lleis i convencions de la Unió Europea durant el procés d'independència català".