El diputat democristià belga Hendrik Bogaert ha reclamat en un article al setmanari Knack, que és necessari dur el cas català a nivell europeu, i amb una presència de la Unió Europea.

"Si reconeixem el desig d'autogovern català, hem de dur el conflicte a nivell europeu. No és amb la forma autoritària com ara actua Madrid que podrà tallar d'arrel aquesta voluntat de més independència", assenyala.

Segons Bogaert, el que ha succeït després de la declaració d'independència i les eleccions catalanes s'assembla cada cop més a un quadre de René Magritte, "de surrealisme polític". El parlamentari reconeix que el desig d'independència és una demanda amb arrels històriques a Catalunya, però també admet que "és lògic" que el govern espanyol intenti evitar-ho "utilitzant algunes normes constitucionals". Però, en canvi, considera totalment errònia la deriva "autoritària" que està agafant l'Estat espanyol, i adverteix que aquesta pot provocar violència en el futur.

Afirma que una solució seria portar el contenciós a nivell europeu, i proposa per a això donar més paper al Comitè de les Regions, tot i que reconeix que no és un organisme gaire actiu.

Bogaert insisteix que s'ha d'evitar qualsevol esclat de violència "als carrers de Barcelona, Lleida i Girona", i que cal una solució pacífica i perdurable. "Només una concessió constitucional substancial per part de Madrid, possiblement amb ajuda o mediació europea, podrà suavitzar l'independentisme desenfrenat. La crisi catalana d'avui dia és, per tant, l'oportunitat ideal per modernitzar un model constitucional espanyol que està antiquat i per crear un nou marc multinivell que beneficiï no només Catalunya, sinó el conjunt d'Espanya i Europa", assegura.