El diputat alemany Andrej Hunko, membre de Die Linke, ha demanat explicacions al govern federal sobre la base legal de l'espionatge que "les autoritats espanyoles (inclosos els ministeris, la policia i els serveis d’intel·ligència)" haurien dut a terme en territori alemany des de fa anys. Hunko assegura estar "preocupat" i denuncia que l'any 2011 el govern espanyol ja va espiar-lo durant reunions amb l'esquerra abertzale. 

El diputat, a qui l'ambaixador espanyol descrivia com "activista radical", ha enviat també una carta de protesta a l'ambaixada, on assenyala que existeixen "informes de monitorització" sobre ell i demana un "cessament immediat de la vigilància". Hunko va ser observador internacional durant l'1-O i, posteriorment, va declarar al judici del Suprem.

Segons informa Telepolis, el diputat ja va ser espiat l'any 2011 per l'ambaixada espanyola. El llavors ambaixador, Rafael Dezcallar de Mazarredo, va recórrer a l'expresident del grup parlamentari alemany-espanyol Alexander Ulrich, per informar-lo que Hunko tenia "contactes amb representants d'un partit legal de l'esquerra basca, però no eren públics".

Ulrich era company de partit de Hunko, així que va explicar-li la visita de l'ambaixador. Després de queixar-se, Hunko va ser convidat a un sopar a l'ambaixada espanyola, on Dezcallar va disculpar-se pels esdeveniments. En aquella ocasió, Espanya "hauria seguit les reunions amb membres de l'esquerra abertzale i hauria accedit a correus electrònics seus", diu el mitjà.