La diputada d'ERC Najat Driouech Ben Moussa ha acusat la presidenta de Junts, Laura Borràs, "de normalitzar" l'extrema dreta, perquè s'ha mostrat contrària a fer un cordó sanitari contra la guanyadora de les eleccions a Ripoll, Sílvia Orriols, del partit islamòfob Aliança Catalana. "Qualsevol demòcrata hauria de posar tot de la seva part per aturar l'extrema dreta arreu, i més a les institucions. Però hi ha qui ho comença a normalitzar sense cap mena de complex. Alerta!!! Que així van començar en altres indrets i ja sabeu com han acabat", ha indicat.

 

Borràs ha assenyalat a la xarxa que al seu entendre aquest pacte a la contra "no seria correcte", i ha recordat que a Badalona se'n va fer un contra Xavier García Albiol (PP) i va resultar fallit. "Jo no en soc partidària. Penso que si defenso que contradir la voluntat popular quan ens perjudica no és correcte, fer-ho quan ens afavoreix, tampoc", ha indicat. "Des de l'absoluta determinació amb què sempre he combatut l'extrema dreta, he dit que com a norma general estic d’acord a respectar la llista més votada. Tenim l’exemple de Badalona, on l’estratègia de no deixar-los governar no només no soluciona el problema sinó que l’agreuja. Deixar-los governar un temps pot provocar una moció de censura quan tothom vegi el seu autèntic rostre, quan tothom vegi si saben o no governar i llavors foragitar-los sense convertir-los en víctimes i fent-los créixer. Dit això, plena confiança en el que decideixi l’alcalde Jordi Munell, la candidata Manoli Vega i tot l'equip de Junts de Ripoll", ha indicat.

Més reaccions d'ERC

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, també ha reaccionat a les declaracions de Borràs, les quals ha qualificat de "molt greus". "Al feixisme, vingui d’on vingui, se’l combat sempre i a tot arreu. Així ho farem des d'Esquerra", ha assegurat, tot indicant que "l'independentisme és un moviment garant de drets i llibertats i de la cohesió social". Per la seva part, la consellera Tània Verge ha afirmat que "l'extrema dreta no és menys extrema dreta perquè porti una bandera o una altra". "Tots els partits demòcrates i els seus dirigents haurien de ser coherents amb el pacte antifeixista adoptat al Parlament aquesta legislatura", ha afegit.

marta vilalta

Gabriel Rufián, portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, ha utilitzat l'hemeroteca per rebutjar les afirmacions de Borràs, i ho ha fet recuperant una notícia del 2019 on ell demanava destruir "el feixisme de l'àguila o estelada", en referència al partit de Sílvia Orriols.

En canvi, el precandidat a les primàries d'ERC a Girona Joan Puig s'ha posicionat en termes semblants als de Laura Borràs i també ha advertit de no provocar un "efecte Albiol". "De la capital i sense ser coneixedors de la realitat de Ripoll els volen alliçonar... i si escoltem la saviesa i si deixen que governi qui ha guanyat i com que no té equip en uns mesos serà la gent que demanarà una moció de censura", ha plantejat.

La líder d'Aliança Catalana s'havia queixat del possible pacte alternatiu amb gran duresa. "Junts, ERC i CUP, a una passa de pactar amb el PSOE del 155 i de la calç viva per arrabassar-me la batllia de Ripoll. Recordeu-ho bé quan us diguin que són demòcrates i independentistes...", afirmava.

Aliança Catalana va guanyar les eleccions municipals del 28-M a Ripoll amb més del 30% dels vots i 6 regidors. Va quedar per davant de Junts (3 regidors), ERC (3 regidors), el PSC (2 regidors), Alternativa per Ripoll-CUP (2 regidors) i Som-hi Ripoll-Independents pel Ripollès-Independents de Catalunya (1 regidor). Les altres forces de Ripoll han celebrat reunions per formar un pacte de govern que eviti que governi Orriols, però per ara no hi ha acord, ni tampoc sobre el programa que hauria d'aplicar.